23.01.2014 Melkveebedrijf familie Hilverts

“Jullie hebben waarschijnlijk geluk, want binnen nu en een half uur gaat er een koe kalven”. Zo kwamen we binnen bij de familie Hilverts aan de Streekweg, op bezoek voor een stukje techniek en onverwacht verrast door moeder natuur.    

Waar het ons om ging is de melkrobot in de schuur, die de familie 5 jaar geleden heeft aangeschaft. Dag en nacht worden de 63 koeien automatisch door een robot gevoerd en gemolken, waarmee Ronald Hilverts anders boer is dan andere melkboeren. Waar in een gewone melkstal altijd rekening moet worden gehouden met vaste tijden, is hij nu een stuk flexibeler en heeft hij overdag ook tijd voor zijn gezin. Dat was dan ook de voornaamste reden waarom ze voor de robot hebben gekozen, want de kinderen Joran, Roan en Jolein zijn maar één keer klein. Ronald kan nu rond etenstijd gewoon aanschuiven en brengt ze vaak naar school, wat anders een stuk lastiger was geweest.
Aan de andere kant zijn al zijn taken nu over 24 uur verdeeld, en moet je paraat staan voor een machine die dag en nacht meldingen doorbelt.     

Je kijkt je ogen wel even uit als je zo’n machine voor het eerst ziet. Met brokjes worden de koeien de robot in gelokt, en zodra ze binnen staan komt de robot in actie.
Met een arm wordt de uier schoongemaakt, en wordt het melkstel op de spenen geplaatst. De machine weet per koe hoeveel brokken die mag hebben, waar de spenen zitten en hoe vaak hij die dag al eerder is geweest. Een hele dag in de robot staan is er voor de koeien dus niet bij, want wie al genoeg melk heeft gegeven krijgt gewoonweg geen brokken meer.
Als een koe voor het eerst de machine in gaat wordt hij eerst door Ronald een handje geholpen, en worden de coördinaten ingesteld.  De koeien worden op deze manier gemiddeld 2,7 keer per dag gemolken en het systeem levert ongeveer 10 tot 15 procent meer melk op.

Naast de melkstal hebben ze verderop in Wessinghuizen nog zo’n driehonderd varkens staan en hebben ze akkerbouw met mais, uien, bieten en hooi. In de winter verkopen ze nu al tien jaar lang kerstbomen, waarvan ze er elk jaar meer verkopen. Wie echter denkt dat deze vanzelf groeien; niets is minder waar, want om mooie bomen te krijgen moet de nodige verzorging er wel aan te pas komen. Gelukkig hebben ze bij dit alles hulp, want oma Hilverts komt elke dag langs, en ook de kinderen beleven er veel plezier aan om te helpen op de boerderij.
Ronald staat op en neemt nog even een kijkje op stal. Even later gaat de telefoon, want het is zover. Als we in de stal komen zien we het hoofdje al tevoorschijn komen, en binnen een paar seconden is er een stierkalf geboren. Mooi om te zien, en natuurlijk nog mooier om dit voor de site even vast te leggen ….