23.08.2012 Jan en Grietje Huiges

Op naar Smeerling, voor een bezoekje aan de grootste sportfanaten van Onstwedde en omstreken. Terwijl we aan komen rijden blijkt al gauw uit de oprit die vol staat met auto’s dat zij meer mensen over de vloer hebben, en bij binnenkomst in de schuur wordt ons al snel duidelijk welk doel de overvolle parkeerplaats dient. Al jarenlang vinden namelijk de voorbereidingen voor de vakantie spelweek plaats bij Jan en Grietje in de schuur, waar ze nu dus ook druk bezig zijn, aangezien de spelweek komende week alweer begint.
  
Terwijl wij ons afzonderen naar de keuken, zien we dat niet alleen in de schuur aan de spelweek wordt gewerkt.  Op de keukentafel staat een naaimachine met daarnaast lappen stof, want Grietje  is druk aan het naaien om de vlaggen voor volgende week op tijd af te krijgen. Toch namen ze voordat wij langskwamen  ondanks al deze drukte de tijd om nog even bij voetbal te kijken. Want als ergens wordt gesport dan zijn Jan en Grietje erbij. Zelf gaf Grietje ook jarenlang gymnastiekles, Jan loopt nu nog actief als scheidsrechter zowel rond op het voetbalveld als in volleybalzaal en zodra er ijs ligt zijn ze allebei op de ijsbaan te vinden.
   
Toch houden ze naast hun grote belangstelling voor sport ook nog tijd over voor andere interesses. Terwijl we langs een van Grietjes verzamelingen lopen, een tafel vol potten met knopen, nemen ze ons mee naar de voorkamer waar een tafel staat met wat knutselgerei. Een schaar, fotoplakkers, wat krantenartikelen. Zodra Grietje de kast opentrekt komt er haast een compleet archief vol met plakboeken tevoorschijn, die laat zien dat het hier duidelijk om een arbeidsintensieve hobby gaat. Want als Jan voor de tv zit, zit Grietje aan haar tafeltje krantenknipsels uit te knippen waarin Onstwedde en Smeerling  voorkomen, om deze toe te voegen aan haar verzameling waarmee ze al jaren geleden is begonnen. Hun liefde voor Smeerling blijkt met name uit de fotoboeken vol met foto’s gemaakt in Smeerling, kiekjes van buurtfeestjes tot aan een verzameling foto’s van alle Smeerlingse boerderijen bedekt door een dikke laag sneeuw.
    
Vooral Jan, die zelf in ’42 in Smeerling geboren is, heeft veel met het gehucht en haar geschiedenis. Zo liep hijzelf als eenjarig jongetje rond bij het wrak van het vliegtuig van de engelse piloot David Alistair Sparrow en zijn navigator Victor Gordon Brown, en hoewel hij hier zelf natuurlijk niets meer van weet, heeft het hem achteraf wel beziggehouden. Zo ook toen er in mei bezoek kwam van een man uit Engeland, wiens neef in Opeinde was verongelukt tijdens de oorlog. Deze man had ook contact gehad met een neef van vliegenier Sparrow, en had daarop besloten samen met het 4-mei comité van Opeinde ook een bezoek te brengen aan de graven van de piloot en zijn navigator. Hierop belandden zij via het 4mei comité met wel 20 man bij Jan en Grietje in de keuken, waarna Jan hun de plek van het ongeluk kon laten zien. Een bezoek dat toch wel indruk op hun heeft gemaakt.

Voordat de grote kast weer dichtgaat, laat Grietje ons nog wat boekjes en mappen vol verhalen en gedichten zien. Want dat is nog iets wat ze graag doet, stukjes voorlezen bij vrouwenverenigingen, gedichten voordragen in verzorgingshuizen of zelfs verhalen vertellen op de radio.

Terwijl de kastdeuren sluiten, gaat de achterdeur open en wordt er een grote sporttas in de hal neergezet. Wij gaan maar weer weg, zodat Grietje de wedstrijdoutfits van de Boys gauw in de wasmachine kan gooien….

E-mail