25.08.2014 Jacob Scheper

Zo na de vakantieperiode pakken we de draad weer op en deze ronde is het Jacob Scheper die ons in zijn huis aan de Dorpsstraat verwelkomt. We gaan bij hem over de vloer nadat iemand ons tipte over zijn betrokkenheid bij de motorclub, het feit dat in zijn huis vroeger de centrale radio stond, en omdat hij altijd iets te vertellen heeft.

In 1954 verhuisde hij als klein kind naar de Dorpsstraat vanuit de Luringstraat, waar ze ook al een keer binnen de straat waren verhuist. Ze hadden als één van de eerste een Autorama grapt Jacob, met een fietsenwinkel en manufacturenzaak onder één dak. Voor ondergoed, wollen dekens en fietsbellen kon je bij de familie Scheper terecht. In die tijd waren er veel meer winkels, en behoorde hun fietsenwinkel tot de vier die het dorp telde.

Toen ze naar de Dorpsstraat gingen stond hen daar echter een andere faciliteit te wachten, namelijk de centrale radio. Een grote kast die Hilversum verbond met Onstwedde stond bij hen in de kamer, en zorgde ervoor dat de dorpsbewoners konden genieten van de vier zenders waarop toentertijd werd uitgezonden. Na verloop van tijd verhuisde het grote ding echter naar Het Tehuis (nu Boels Verwarming) ernaast, en kwam er bij hun in de kamer weer plek vrij. 
 
Dan krijgen we het over Jacob z'n trots: de motoren. Direct gaat het over vroeger, toen ze nog crosten op de baan naast de algemene begraafplaats of in de Jabbingelaan. Ware feesten waren dat, het hele dorp kwam kijken bij de zelfgemaakte baan, eerst afgebakend door stropakken, later door autobanden. Één keer per jaar werd er een wedstrijd gehouden en de MRTO werd opgericht. In die tijd gingen Jacob en zijn kameraden de wedstrijden nog achterna, overal gingen ze heen te kijken. Toen echter de fabrieksmachines meer en meer in beeld kwamen raakte de lol er een beetje af. Het werd commercieel, en met eigen opgelapte crossmotoren, wat voor Jacob juist de charme was van het crossen, kwam je niet ver meer.     

De fotoboeken komen op tafel om het verhaal aan te vullen, een boek vol krantenknipsels, foto’s en A-viertjes vol met complete verslagen. Vol trots en met veel passie vertelt Jacob over die tijd, en wij schieten er wat plaatjes van voor ons verhaal.  

Daarna lopen we nog even mee naar de schuur, want ondanks dat het crossen verleden tijd is, staan er nog altijd drie motoren in de schuur, zijn oude motor en twee waar hij met toert. Hart voor motorrijden heeft hij altijd gehouden, en één keer in de maand gaat hij dan ook op zondag een dagje uit met de groep. Hij heeft ze van te voren al mooi voor ons opgesteld, en wil tot slot nog wel even voor ons poseren, zie hieronder het resultaat……

Vervolgens proberen wij onze fiets te starten door hem aan te trappen maar geven het na enkele pogingen op en trappen maar gewoon naar huis.