06.02.2013 Het breiwinkeltje van mevrouw Wilts

Breien
Van Alex en Amalia, de geiten in de schuur, naar geitenwollen sokken in de kamer. Die was mevrouw Wilts aan het breien, toen wij om zeven uur haar een bezoekje brachten in haar huis aan de Luringstraat. Ze was om vijf uur begonnen met de sokken, en ze was nu al halverwege. Een tussendoor klusje wat ze, als ze eerlijk is, maar een beetje te makkelijk vind. Ze gaat veel liever bezig met haar echte hobby, namelijk het breien van knuffels. Ze maakt ze voornamelijk voor de jaarlijkse verloting van de handwerkgroep,  zodat ze ieder kind blij kunnen maken met een prijsje. Erg gezellig vind ze het bij de handwerkclub, waar ze dan samen met ongeveer twaalf andere vrouwen zit te breien en te haken. Ze heeft al zoveel afgebreid, dat alles bij elkaar niet in haar woonkamer zou passen. Maar dat wil ook snel, als je hoort dat ze het poesje voor de kachel al op haar vierde gebreid heeft. Toch breit ze ook wel andere dingen dan pinguïns, aapjes, beertjes en poppetjes, want toen ze een tijdje geleden in een verzorgingstehuis verbleef, heeft ze daar voor alle zusters sjaaltjes gebreid, wel dertig stuks. Ook moest het wol laatst aan een mooie tas voor haar dochter geloven.
 
Zang
Wie nu denkt dat ze niks anders doet dan breien, heeft het ook mis, want ze gaat elke week een avond naar zang. Ze zingt zelfs al 60 jaar bij Nil Sine Labore, en voor de verloting van de uitvoering in april, is ze natuurlijk al weer fanatiek aan het breien.
   
Winkel
Ze woont al 58 jaar aan de Luringstraat, waar ze vroeger een winkel met luxe & huishoudelijke artikelen hadden. Het huis werd toen regelmatig vertimmerd, zodat de winkel een aantal keren kon worden uitgebreid. Dertig jaar geleden zijn ze echter gestopt met de winkel, en hebben ze dat deel verhuurd aan een fysiotherapeut en tegenwoordig zit buurtzorg erin.    

Breiwinkeltje
Ze heeft natuurlijk veel wol, en dat blijkt ook als ze ons nog even door de kou meeneemt naar haar eigen ‘breiwinkeltje’.  In een serre, aangebouwd achter het huis, zit namelijk een wand vol met wol, die buurman Jan als verrassing voor haar had getimmerd, terwijl zij in het verzorgingstehuis verbleef. Wol in allerlei kleuren en soorten, en als ze tekort komt, legt ze een bezoekje af aan de Wolkorf en vult ze haar voorraad weer aan.    

Nu we dan toch in het handwerken zitten, kunnen we met ons volgende bezoekje nog wel even doorgaan met wat andere ambachten. Bezembinden, strovlechten en koper slaan, drie keer raden waar we de volgende keer naartoe gaan………..