16.11.2013 Heino Drenth

Als je ergens in of rondom het dorp een wei shetlandpony’s tegenkomt, is de kans groot dat het pony’s van de familie Drenth zijn. Ze staan her en der verspreid, en het precieze aantal kan Heino Drenth ons dan ook niet vertellen. Je komt hem geregeld tegen  op de fiets, dan wel in de auto, terwijl hij een kijkje neemt bij de pony’s die horen bij stal Van Veldhuizen, genoemd naar de vorige bewoner van hun huis aan de dorpsstraat.

In 1970 begon hij met pony’s, en inmiddels lopen er heel wat nakomelingen met de achternaam “Van Veldhuizen” rond. Zijn zoon werd er ook mee besmet, en nu gaan ze samen verschillende keuringen in de buurt bij langs, met een goed gevulde prijzenkast als resultaat. Een aantal pony’s werden kampioen, en uit de Van Veldhuizen stam volgde er zelfs een goedgekeurde hengst, die nu vanuit een stal in Brabant voor nakomelingen zorgt.
Alle successen worden vastgelegd in plakboeken, en diverse krantenartikelen hangen te prijken in een kamer, waar alles wat is afgedrukt omtrent hun pony’s is verzameld. 

Het is alweer twaalf jaar geleden dat hij en zijn vrouw stopten met de winkel en deze overging naar zijn zoon. Dankzij zijn dieren hoeft hij zich nu dan ook niet te vervelen, want er gaat behoorlijk wat tijd in zitten: dagelijks voeren, weilanden in het draad zetten, het rantsoen voor de winter klaarzetten en noem maar op. Ook zit er veel werk in het klaarmaken voor de keuring, waarbij alle pony’s op een rij in de wei worden gezet, en ze om de beurt gewassen, geknipt of gevlochten worden. Toch zoekt hij ook op vakantie de pony’s weer op, want samen met vrienden gaan ze dan verschillende paardenfokkers en stallen bij langs.

We nemen nog even een kijkje achter, en als we weer terugkijken in de hal valt ons een bijzonder plekje op, namelijk een heuse patio. Heino zijn vrouw vertelt ons dat daar tegen de kerst een grote kerstboom in komt te staan. En zo gaan wij weer naar huis, met een nieuw idee waarmee we tegen kerst deze rubriek kunnen vullen…….