10.12.2015 Harm Wubs

Als autorijden je hobby is, is het niet heel moeilijk om van je hobby je werk te maken. Dit ging op voor Harm Wubs, die voor zijn beroep bijna altijd op de weg aan het werk is geweest. Buschauffeur, vrachtwagenchauffeur, betonwagenchauffeur en rijinstructeur, hij genoot ervan op de weg aan het werk te zijn en hele stukken te rijden. Verkeersregels en –borden hebben zijn interesse, het verkeer heeft geen geheimen voor hem.

Zestig jaar geleden begon hij met het verkopen van gasflessen, in de tijd dat Onstwedde nog niet was voorzien van gas en electriciteit. Echter, toen er eenmaal gasleidingen waren aangelegd ging hij op zoek naar iets anders, en werd vrachtwagenchauffeur in het binnenland. Zonder internet en mobieltjes ging het logistiek gezien anders dan nu, en moest hij vaak zelf op de terugweg ter plaatse voor nieuwe bevrachting zorgen.

In de jaren vijftig leerde hij zijn vrouw Appie kennen, die werkte als winkeljuffrouw bij Bruining, waarnaast hij toentertijd zijn gasflessen verkocht. Ze trouwden en kwamen te wonen aan de Boslaan, daarna werd het de Dillelaan. Inmiddels zijn ze weer terug aan de Boslaan en wonen ze alweer jaren met veel plezier in De Bolster.

Als ze samen terugkijken op hun leven zouden ze alles zo weer overnieuw doen. Één ding hebben ze wel spijt van, en dat is dat ze nooit Engels hebben geleerd. Ze houden van reizen, met name naar Oostenrijk waar ze zich prima redden met Duits, maar tijdens hun camperreis door Florida of hun vakantie in Noorwegen vonden ze het toch erg jammer dat ze het Engels niet eigen zijn.      

Voor veel mensen is Harm een bekende vanwege zijn autorijlessen. Tien jaar lang was hij rijinstructeur totdat hij een hartinfarct kreeg. Hoewel hij het werk zelf heel erg leuk vond, merkte hij toch dat het hem minder goed lag dan zelf achter het stuur te zitten. Hij is secuur, en merkte dat vooral het uitlopen van lessen en de lange werkdagen hem op gingen breken. Hij kreeg weer contact met zijn oude werkgever en kon daar opnieuw aan de slag als betonwagenchauffeur. 
  
Ook later na zijn werkzame leven maakte hij nog wel eens ritjes voor hoveniersbedrijf Potze.
Beide hebben ze inmiddels hun tachtigste verjaardag mogen vieren, en ze zijn nog super vitaal. Appie gaat met regelmaat tennissen en Harm vermaakt zich door te knutselen. Op mooie dagen gaan ze heel graag samen fietsen (op gewone fietsen, niet elektrisch dus!). Daarnaast springen ze zo nu en dan ook nog eens op de motor, want Harm gaat nog steeds ontzettend graag het verkeer in.

We drinken onze koffie op en ineens worden er twee door Harm zelfgemaakte puzzels voor ons neergelegd. We slagen er na enige tijd in om ze op te lossen en met een leuk presentje gaan we weer naar huis.