29.05.2012 Harm Lutjeboer

Geen moment hebben Harm Lutjeboer en zijn vrouw spijt gehad van hun verhuizing naar één van de nieuwe woningen in de Boslaan. De geboren en getogen Onstwedders woonden 37 jaar lang met veel plezier in de Boelslaan, toen ze het tijd vonden worden voor een ander plekje. De grootste drijfveer was toch wel het verlangen naar alle voorzieningen op de begane grond, wat vooral belangrijk is voor zijn vrouw die slechter te been is.
Vanuit hun nieuwe woning kijken ze schuin naar de hoofdingang van de sporthal, een leuk uitzicht voor Harm Lutjeboer die graag een oogje in het zeil houdt, maar wat volgens hem hier toch niet heel hard nodig is; ‘het is hier mooi rustig en we hebben weinig overlast van de school’. 

Verzamelingen
Overigens heeft de bijna 71 jarige onstwedder niet heel veel tijd om de boel in de gaten te houden, want hij heeft het behoorlijk druk met al zijn hobby’s; knutselen in zijn schuurtje, klaverjassen, maar vooral is hij zeer bedrijvig als het gaat om zijn pennen en miniatuurvrachtauto verzameling. Als hij ons zijn hobbykamer boven laat zien, toont hij vol trots zijn lichtgevende Coca Cola vrachtwagen die goed tot zijn recht komt in een mooie vitrinekast. Toch valt ons oog ook op de ladekasten aan de andere kant van de kamer, maar we hoeven niet lang te wachten op tekst en uitleg. De ene lade na de andere wordt geopend, en er komen hele series pennen netjes op een kartonnetje geschoven tevoorschijn. ‘Dit is mijn Onstwedder-pennenverzameling’, en we krijgen pennen te zien van verschillende bedrijven en instellingen uit Onstwedde. Hoe hij aan deze pennen komt? ‘Gewoon vragen’, is het antwoord. Wanneer zich een nieuw bedrijf in Onstwedde vestigt is Harm Lutjeboer er direct bij, en zo heeft hij vaak nog eerder de pen in bezit dan de werknemers van het bedrijf zelf. Maar deze verzameling van 80 Onstwedder-pennen stelt niet zoveel voor in vergelijking met de overige geschatte 40.000 stuks. Alles is keurig gesorteerd, maar een aantal soorten hebben toch een speciaal plekje. Zo ook een hele indrukwekkende serie buitenlandse pennen vanuit de hele wereld, vanuit België tot aan China. De meeste heeft hij gewoon gekregen; hij kreeg een tijdje geleden zelfs 7000 pennen van een vrouw wiens man bij de scheepvaart zat en die over de hele wereld voer.
Ondanks de enorme hoeveelheid pennen die hij inmiddels heeft verzameld, weet hij toch precies welke pennen hij wel en niet heeft. Dit wordt bewezen door de grote bakken vol met pennen die hij dubbel heeft, om ze misschien nog een keer te kunnen ruilen. 

Hobbybeurs
Daarnaast heeft Harm het erg druk met de organisatie van de hobbybeurs in d’ekkelkaamp, die ook dit jaar weer heeft plaatsgevonden. Hij vindt het behoorlijk druk, maar hij geniet er volop van. Toch staat hij zelf niet op erg veel beursen, want het inpakken en weer uitpakken van met name zijn miniatuurvrachtautootjes kost veel tijd, want dat gebeurt dan natuurlijk met veel beleid.

Trucks
Zijn interesse ligt echter niet alleen bij de kleine truckjes, de verzameling entreepasjes van het truckstar-festival in Assen laat zien dat ook de grote trucks zijn belangstelling wekken. Laatst heeft hij nog Gerard de Rooij opgebeld en hem namens alle inwoners van Onstwedders gefeliciteerd met zijn winst op Le Dakar, waarna hij een mooie poster van hem toegestuurd heeft gekregen. Het is in ieder geval duidelijk dat Harm Lutjeboer zich niet hoeft te vervelen met al zijn hobby’s en interesses.

Als we ons bezoekje bij hem thuis beëindigen vragen we nog even of hij onze pennen al in zijn collectie heeft, waarop wij twee pennen lichter weer naar huis gaan.