30.10.2013 Harm Jan Wilzing

Waar in veel dorpen de laatste jaren jeugdsozen de deuren hebben moeten sluiten, heeft het tij in ons dorp zich juist gekeerd. Drukbezochte thema-avonden en een recentelijk vernieuwd interieur laten zien dat hier van terugloop geen sprake meer is, maar eerder een toename. Het blijkt dat hiervoor met name één succesformule geldt: de vrijwilligers.

Daar hebben ze bij Jeugdsoos De Boerderij (JSDB) namelijk een leuk aantal van, want met een ploeg van 54 man wisselen ze de zaterdagavonden af of helpen ze een handje bij één van de andere activiteiten wanneer het nodig is. Alles doen ze op eigen kracht, geen subsidie komt er aan te pas.

Zo spreekt Harm-Jan Wilzing met zichtbare trots over de drijvende krachten achter ‘de boerderij’, waar hij sinds 2009 voorzitter van is. Een tijdje geleden stopte er een hele groep vrijwilligers, waarmee helaas ook een hoop ervaring verloren ging. Echter werd deze ruimte snel weer opgevuld, want al gauw dienden zich er zo’n vijfentwintig nieuwe jongeren aan, wat in deze tijd wel uniek genoemd mag worden.

Dankzij een actieve activiteitencommissie staat er vrijwel om de twee weken een bijzondere avond op de planning, en door de handigheid van een aantal vrijwilligers is het interieur vorig jaar flink onder handen genomen, en voldoen de nieuwe bar en het dj hok volledig aan de eisen van deze tijd.
Ook de spelweekcommissie draagt haar steentje bij, en verlaagt met de kinderdisco’s de drempel om vervolgens ook in de brugklas de zaterdagavond in de boerderij door te brengen.

Een aantal jaren geleden werd Harm-Jan gevraagd voorzitter te worden, en van zijn antwoord heeft hij geen spijt. Hij houdt van organiseren en dingen tot in de puntjes te regelen, maar heeft ook in de gaten dat het voorzitter zijn van een club met veel vrijwilligers soms ook op andere capaciteiten aankomt. Want waar je te maken hebt met veel mensen moet je je ook op sociaal vlak kunnen redden, soms ben je er gewoon manager bij.

Dat hij voor deze functie werd gevraagd is dan ook niet raar, want hij is veel tussen de mensen te vinden. Het hele jaar door is hij op het voetbalveld, en in de zomermaanden gaat hij alle trekker trek evenementen in de buurt bij langs met z’n oldtimer.

Ook qua bezoekers wordt er met veel mensen rekening gehouden, en voor ieders smaak is er wel een geschikte avond. Komende zaterdag kun je er terecht als je van techno, house en hardstyle houdt, en over een paar weken is het feest waar vooral de oudere jeugd de agenda voor vrij houdt: Goud van oud! En nadat we deze datum nog even hebben gecheckt bij Harm-Jan, weten we zeker dat wij hier in ieder geval over drie weken weer te vinden zijn …….