08.08.2015 Geert Wilts

Zijn hobby kost hem veel tijd, hij beleeft er veel plezier aan en maakt ook andere mensen ermee blij. We zijn over de vloer bij Geert Wilts, die ons graag meer wil vertellen over zijn stamboomonderzoek. Vele Onstwedders zijn opgenomen in zijn databestand, wiens gegevens hij op verschillende manieren heeft gekregen. Op een speciale laptop houdt hij van alles bij over iedereen die in Onstwedde en omgeving geboren is, of die een relatie heeft met een geboren Onstwedder.

Geboortekaartjes bij de dokter, kerkbladen, archieven en rouwadvertenties zijn de bronnen waar hij zijn informatie vandaan haalt. Daarnaast krijgt hij aanvullingen van mensen die reageren op zijn website, en dat alles samen heeft ertoe geleidt dat zijn database uit plusminus 90.000 namen bestaat. Een deel hiervan is terug te vinden op zijn site. Drie keer per dag maakt hij een back-up, en dat maakt duidelijk hoeveel tijd en energie hij in zijn onderzoek stopt.

Het begon allemaal toen zijn vader overleed en ze oude papieren gingen opruimen. Hij vond verschillende oude familiedocumenten, waaronder een trouwkaart van zijn overgrootouders uit 1879, een verlofpas van militaire dienst en een oud catechisatieboekje, allemaal door zijn opa opgeborgen in een blikken trommel. Deze vondsten leiden ertoe dat zijn interesse werd gewekt voor genealogie.  

Naast het stamboomonderzoek houden Geert en zijn vrouw Hennie veel van reizen. Ze gaan graag met hun camper op stap en weten op het moment van vertrek niet wat hun eindbestemming is, mede dankzij de huidige technologie. Ze maken namelijk gebruik van een app, welke onderweg aangeeft of er camperplaatsen in de buurt zijn. Afhankelijk van de voorzieningen, het cijfer en de reacties van anderen besluiten ze dan wel of niet op die plek te gaan staan. Vaak belanden ze in Polen, waar ze inmiddels meerdere mensen kennen, want door hun reizen hebben ze veel nieuwe vrienden erbij gekregen. Ze mijden zo veel mogelijk snelwegen en autowegen en kiezen voor de toeristische route, waardoor ze heel relaxt kunnen reizen. Hun eigen liefde voor kamperen heeft ertoe geleid dat ze zelf ook een camperplaats naast hun huis hebben ingericht, waar mensen tegen een kleine vergoeding gebruik van kunnen maken. Veel van hun gasten zijn vol lof over de mooie omgeving en de prachtige fietsroutes in de buurt.

We hebben nog even tijd om een aantal dingen op te zoeken in Geert zijn database en we zien dat er nog iets ontbreekt. Zo heeft dit bezoek ons uiteindelijk beide iets opgeleverd; Geert is een geboortedatum rijker en wij hebben weer een verhaal.

Video

Website