09.04.2014 Geert Meijer

We werden voor deze ronde getipt om eens langs te gaan bij Geert Meijer aan de Beukenweg. Zaterdag aanstaande (12 april 2014) organiseert hij namelijk een historische ploegendag aan de Scholtweg. Op het land van Geert Hids komen zo’n 25 deelnemers voor de oefenwedstrijd bijeen om ieder een stuk van ongeveer 2.000 vierkante meter om te ploegen, waarbij de ploegen worden getrokken door oldtimers met bouwjaren tussen 1927 en 1965.

Met wedstrijden heeft Geert zelf inmiddels ervaring, hij gaat al sinds 1992 op pad en een aantal jaren later werd hij zelfs Nederlands Kampioen. Hij was jarenlang kraanmachinist, maar zijn voorliefde voor landbouw zorgde ervoor dat hij altijd met trekkers aan het knutselen was. Een ploeg restaureren vindt hij mooi, maar je weet pas of het wat is als hij de grond in gaat. Hij vindt trekkers showen mooi, maar het is nog mooier om er mee bezig te zijn. En mede daarom is hij er mee gaan ploegen.

Hij maakt zich echter nu zorgen over het voortbestaan van de ploegenwedstrijden. Een tijdje geleden waren ze op een vergadering van de OTMV (oude trekker motoren vereniging) bijeen en kwam hij tot de conclusie dat onder de leden de meesten kaal of grijs waren. Hij vroeg zich af wie er over tien jaar nog steeds meedoet aan het ploegen, en dat leidde er toe een oefendag te organiseren.     

Volgens hem komen er maar weinig ploegers bij, omdat de meesten niet goed weten wat de bedoeling is, hoe het moet, en eigenlijk niet kunnen opboksen tegen degenen die al langer meedraaien. De doelgroep voor a.s. zaterdag is dan ook met name de jeugd, om die er wat meer bij te betrekken en ze aan de gang te helpen. Onder de 25 die zich hebben aangemeld zijn dan ook een aantal jongeren bij, waaronder ook een paar uit eigen dorp.     

Er zullen verschillende soorten ploegen te vinden zijn, namelijk getrokken ploegen, heen en weer gaande ploegen en zelf neemt hij deel met een ploeg met rondgaand hef. De ploegkunsten worden door twee officiële juryleden op tien verschillende onderdelen beoordeeld, onder andere op het maken van een opening, het kaarsrecht ploegen en het schoonhouden van de voor. “Allemaal een kwestie van afstellen”, aldus Geert.
Wie zin heeft om een kijkje te nemen is welkom, “ze zien wel hoeveel publiek er op af komt”.

Een stukje ploegen hebben wij ons niet aan gewaagd, misschien in de toekomst...