06.04.2015 Frank Boels

Al 45 jaar heeft ons dorp een openluchtzwembad, en we gaan op naar de 50! Toch?!

De discussie blijft spelen, maar een zekerheid is dat het Vlasmeer in ieder geval dit en volgend seizoen open blijft.  Alle reden om juist deze twee seizoenen met elkaar te laten zien hoe belangrijk het zwembad voor ons dorp is!

De werkgroep van het Vlasmeer is net vernieuwd, en wij leggen een bezoekje af aan één van de nieuwe leden, Frank Boels. Verschillende drijfveren motiveren hem om zich met de groep in te zetten voor het behoud van het bad.         
Voor veel mensen is het jeugdsentiment. In veel stukjes van oud-Onstwedders in 'hoe is het met' vind je dan ook de herinnering aan de in het bad doorgebrachte zomeravonden maar ook de  ijskoude zwemlessen (toen het bad nog niet verwarmd was) terug.  Die herinneringen blijven wel, het zwembad misschien niet.  De hoge kosten draaien het zwembad misschien de nek om, want het bad zuiveren en verwarmen kost de gemeente klauwen vol geld. Het is redelijk dat daar dan ook iets tegenover moet staan, en dat is wat de werkgroep samen met Ocrea juist deze twee jaar gaat aantonen: dat ons zwembad het waard is!

De zwembadcommissie kan dit echter niet alleen, en dat hoeven ze ook niet. Als wij met z'n allen het zwembad trouw bezoeken en daarnaast zorgen dat het aantal abonnementhouders en bezoekers stijgt, hebben we daar in ieder geval een eerste financiële slag te pakken. En voor de niet-zwemmers onder ons kan donateur worden (of blijven!) natuurlijk ook.

Het klinkt misschien ouderwets, maar het zwembad is een ontmoetingsplek. Het is leuk dat we tegenwoordig zelf allemaal opblaasbadjes in de tuin hebben, maar is het nog leuker om daar te zwemmen waar veel kinderen zijn? We herinneren ons allemaal dat je naar het zwembad kon gaan en dat er dan altijd wel iemand was om mee te spelen. Gezellig in grote groepen op het grasveld liggen, zwemwedstrijdjes houden, samen volleyballen, voetballen...

Het zwembad moet eigenlijk in een groter geheel bekeken worden, en niet alleen als faciliteit op zich. Want eigenlijk hebben we in ons dorp allang laten zien wat we op sportgebied kunnen.
De aanbouw van een derde rijhal van de manege, een compleet nieuwe tenniskantine met derde baan, een splinternieuwe sporthal, een voetbalvereniging dat vorig jaar op het hoogst aantal leden zat. Veel is gerealiseerd door inzet van vrijwilligers, wat moeten we als dorp nog meer laten zien dan wat we al gerealiseerd hebben? In omliggende dorpen hebben ze het lang niet zo goed voor elkaar. Vanuit dit oogpunt kan je het verhaal ook omdraaien. De gemeente de kans laten geven dat zij het beste voor hebben met ons dorp, en dat ze laten zien dat ze trots op ons zijn en ons dit zwembad gunnen. Maar goed, als het zo werkte.....

In ieder geval laten de vrijwilligers zien hoe het moet! Onder andere met NL-doet dag zijn ze hard aan de slag geweest het bad weer in goede staat te brengen voor het nieuwe zwemseizoen.

Wij Onstwedders kunnen ook ons steentje bijdragen, want we laten ons dit zwembad toch niet uit de handen glippen? Ga zwemmen, doneren, vrijwillig helpen of motiveer anderen dit te doen, want met z'n allen zijn we verantwoordelijk voor de leefbaarheid van ons dorp!