29.05.2012 Familie van Lingen

Toen er op een dag de mogelijkheid kwam om hun huis te verkopen, hadden met name de vakanties in Drenthe hen nieuwsgierig gemaakt het eens wat noordelijker te proberen.

Vakantie-ervaring
Erwin en Janine van der Lingen kwamen samen met hun twee kinderen Romy (11) en Drazic (7) niks te kort in Bergambacht waar zij hun eigen manege runden, totdat op een dag iemand liet blijken interesse te hebben het goedlopende bedrijf over te kopen. Ze besloten het bedrijf te verkopen en elders op zoek te gaan naar een leuke boerderij met genoeg ruimte voor hun paarden.
Ze wisten uit vakantie-ervaring dat ze het Drentse landschap erg mooi vonden, en toen ze op funda een straal van 40 km invoerden kwamen ze de ‘Oale boerderij van Wilzing’ aan de Kampweg 4 tegen. Maarja, ze waren eigenlijk nog nooit in Groningen geweest want hun vakantiegrens reikte tot aan Drenthe. Toch waagden ze het er na een bezoekje aan speelstad Oranje op om toch eens een kijkje te nemen aan de Kampweg, en ze kwamen tot de conclusie dat de boerderij toch wel aan een groot deel van hun wensen voldeed. Er moest wel een hoop opgeknapt worden, maar dat was voor hen niks nieuws, ze hadden daarvoor al jarenlang in en rondom hun eigen manege lopen klussen. Ze gingen niet over één nacht ijs, maar toch werd uiteindelijk hun verhuizing in 2008 in gang gezet.

Moeilijk begin
Verwachtingsvol begonnen ze in 2009 aan hun nieuwe leven hier, alleen werd hun nieuwe start zwaar overschaduwd door het verlies van hun ongeboren kindje. ‘Een hele zware klap, met je hele familie aan de andere kant van het land. Je kent hier nog niks en niemand en dan moet er ineens zoveel geregeld worden.’ Gelukkig hebben ze veel hulp gekregen van het Refaja ziekenhuis. Het kindje ligt begraven bij de juffertoren, voor hun een bijzonder plekje waar ze dagelijks vanuit hun tuin op uit kunnen kijken.

De kinderen
Hoewel Drazic nog klein was toen ze verhuisden, was Romy oud genoeg om te beseffen dat ze daar veel achter moest laten, iets wat haar in het begin zichtbaar moeite kostte. Inmiddels hebben beide kinderen het naar hun zin op basisschool ‘de Rank’. Als Romy niet op school is, is ze bezig met haar grootste hobby;  paardrijden. Janine die zelf altijd een fanatiek wedstrijdruiter is geweest, vindt het geweldig dat haar dochter er zo veel plezier aan beleeft, en stimuleert Romy kinderen mee te brengen om op hun pony’s te komen rijden. 

Ook trekken ze er samen te paard veel op uit; toen ze hier kwamen wonen hadden ze er eigenlijk geen idee van hoe geweldig je hier op buitenrit kunt. Crossen langs het kanaal over de zandpaden, een tochtje richting Sellingen. Je kunt hier veel kanten op en de natuur vinden ze echt prachtig. 

Werk en gezin
Terwijl er achterthuis volop activiteit is door de aanwezigheid van drie pony’s, twee paarden, zes katten en een hond, is Erwin binnen druk aan het werk. Toen ze hier kwamen wonen was het lastig voor hem om een baan te krijgen in zijn vakgebied, omdat hier door de zandbodem weinig met betonstaal wordt gewerkt. Daarom heeft hij in overleg met het bedrijf waar hij in Zuid-Holland werkte, besloten om op afstand te gaan werken. Vanuit huis werkt hij bouwtekeningen uit voor onder andere torenflats van 32 verdiepingen hoog en communiceert hij vervolgens via e-mail en de telefoon. Hij hoeft voor zijn werk slechts twee keer per jaar de reis terug naar het westen te maken voor activiteiten die hij niet op afstand kan uitvoeren; het nieuwjaarsfeestje en de zomer BBQ. Doordat hij thuis werkt houdt hij meer tijd over voor zijn kinderen dan toen ze nog op de manege woonden. Daar kwam hij thuis na het werk en kon gelijk beginnen aan de bezigheden die een eigen manege vereisen. Daarnaast hadden ze op de manege hele dagen mensen om zich heen, en hoewel ze dat ook erg gezellig vonden vinden ze het nu toch  wel een verrijking dat ze nu even los zijn van al die drukte en ze nu vooral tijd hebben voor hun eigen gezin.

Gasten
Daarnaast hebben ze nu alle tijd om hun gasten alle mooie plekjes in de buurt te laten zien. ‘Al onze visite is ontzettend nieuwsgierig naar Bourtange, en we kunnen het ook niet laten ze de prachtige herenboerderijen in Bellingwolde te laten zien.’

De boerderij
Na nog een kop koffie in de gezellige woonkeuken laten ze ons vol trots hun boerderij zien, en met name de sfeervolle gang gaat aan ons niet onopgemerkt voorbij. In de woonkamer stuiten we op een vitrinekast vol poppen. Het zijn allemaal poppen die Janine vanaf haar kindertijd heeft verzameld.  Tot slot krijgen we nog een rondleiding in de stallen. “Zoals jullie kunnen zien moet er nog heel veel aan de boerderij gebeuren, het is meer een tien-jaren project.”  Hoewel ze waarschijnlijk tegen de tijd dat ze alles onder handen hebben gehad weer van voren af aan kunnen beginnen, hebben ze er een hoop plezier van.

Terwijl we afscheid nemen horen we buiten ineens een paar paardenvoetjes naderen. Dochter Romy komt ons boven op haar pony uitzwaaien, en nadat we daar nog een laatste foto van nemen, rijden wij weer naar het dorp terug…