10.01.2013 Familie Huls

Stamppot sniebonen
Het nieuwe jaar is begonnen, en dat betekent dat bij de familie Huls aan de Beukenweg de bodem van een gevulde pan stamppot sniebonen weer in zicht is geweest. Ieder jaar weer komt op nieuwjaarsdag de grote oranje pan op het vuur, en komen de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkind langs om zich te goed te doen aan de stamppot, worst en speklappen bij opa en oma.

Actief in de manege    
Wij worden ontvangen in de keuken, waar de koffie staat te pruttelen en een volle bak koekjes voor onze neus wordt gezet. Inmiddels wonen ze alweer 20 jaar in het dorp, aan de Beukenweg. Voorheen hebben ze altijd gewoond op een boerderij op de Sluisweg, waar ze eerst melkvee hadden, en later vleesvee. Dat Huls veel met dieren heeft, blijkt wel uit het feit dat Huls een lange tijd een begrip was op de manege. Ook nu komt hij er nog iedere maandagmorgen met een groepje om al het hooi en stro klaar te zetten voor de hele week.
   
Werk voor de kerk    
Niet alleen verzette hij vroeger veel werk op de manege, ook in de kerk was en is hij actief. Hij heeft veel jeugdwerk gedaan, hij zat in de kerkenraad, gaf leiding aan de jeugdclub, en hij was bezoekmedewerker. Ook brengt hij bij een aantal mensen de postduif, het kerkblad van de kerk, rond.

Verstand van wichter    
Ze hebben 5 dochters, en dat kwam bij zijn baan als conciërge op de huishoudschool goed te pas: naar eigen zeggen had Huls “verstand van wichter”. Hij wist dus goed hoe hij met de leerlingen van de huishoudschool om moest gaan, en dat betekende ook dat je bij hem maar beter ’s ochtends op tijd kon zijn. Hoewel hij conciërge was, heeft hij ook een tijdje voor de klas gestaan. Zo gaf hij nog een tijdje Engels, terwijl hij die taal eigenlijk helemaal niet kon…

Op de fiets    
Het echtpaar Huls is regelmatig fietsend te zien in het dorp, en op hun elektrische fietsen maken ze heel wat rondjes, zelfs een ritje van 60km zit er nog wel in. Hun kinderen wonen als het ware in een cirkel om Onstwedde heen, dus ze stappen zo op de fiets, en gaan bij alle dochters even aan.      
We nemen nog even een kijkje bij de fietsen, en als we door de gang lopen zien we een paar hele mooie foto’s van vroeger hangen, foto’s van wel heel wat jaren geleden. We mogen er nog een kiekje van maken, en dan gaan we weer door een witte wereld terug naar huis……..