04.09.2013 Elze Hidding

Binnenkort viert Onstwedder Boys haar 50-jarig bestaan, en dat is voor ons de perfecte gelegenheid om eens een keer langs te gaan bij één van de oprichters. Want als er iemand zich bezig heeft gehouden met de historie van de boys, dan is het Elze Hidding wel. Standen, teams, opstellingen en nieuws, alles heeft hij bijgehouden, en daarvan zijn een hele stapel plakboeken het resultaat. Ook het beroemde boekje is zijn medetoeschouwers niet ontgaan, en van de daarin opgeslagen informatie wordt dan ook meerdere keren gebruik van gemaakt. Dat boekje staat vol uitslagen, doelpunten en wissels van de afgelopen 10 jaar en gaat mee naar elke wedstrijd, en dat zijn er nogal wat, want met een vast clubje reist Elze naast de thuis- ook alle uitwedstrijden af.  

Niet alleen op het veld is hij druk met vastleggen van alles omtrent de club, ook de sportrubrieken in de krant worden afgespeurd. Alles wat hij in handen krijgt wordt uitgeknipt en ingeplakt, maar toch gaat er soms wel eens iets in eerste instantie aan zijn verzameling voorbij. Zoals laatst de artikelen in de VI (Voetbal International) die hij had gemist. Gelukkig werd hij er door anderen op gewezen en kreeg het zelfs aangeleverd.
Ook de pasfoto’s van alle (oud) leden heeft hij keurig gesorteerd en ook een plakboek met team-foto’s ontbreekt niet in zijn collectie. Op dit moment is hij zelfs alweer druk aan het bijplakken voor het feest in oktober.

Elze heeft zelf jarenlang gevoetbald, tot zijn 50ste, maar niet altijd bij Onstwedder Boys. Voordat de club bestond speelden ze namelijk wedstrijdjes met de buurten onderling, zoals tegen Veenhuizen of Vledder. Hoewel Elze niet helemaal zeker weet hoe het is gegaan, hij weet wel dat op een gegeven moment het groepje vond dat het tijd werd om het wat officiëler aan te pakken. Vervolgens werd in 1963 Onstwedder Boys opgericht. Elze heeft zelf voornamelijk in het derde elftal gespeeld. Daarnaast heeft hij verschillende functies bij de club bekleed, hij was lid van de elftalcommissie, hij werkte mee aan het clubblad en hij heeft een tijd in het bestuur gezeten. Ook nu is hij nog steeds actief als consul en keurt het veld. Uiteindelijk is hij voor al zijn verrichtingen beloond met een mooie waarderingsspeld, die natuurlijk nog even tevoorschijn wordt gehaald.     

Zijn voorliefde voor voetbal kent echter grenzen. Hij volgt nog wel altijd Studio Sport, maar na een abonnement op Eredivisie live kwam hij er toch achter dat je ook zat kunt worden van te veel voetbal. Als hij een club moet kiezen welke zijn voorkeur heeft gaat hij al gauw voor FC Groningen, maar toch ziet hij liever een Onstwedder wedstrijd dat een potje FC Groningen - Ajax.

We staan op het punt weg te gaan, maar eerst komt er nog een hele tas met foto’s van boven tevoorschijn. Gezien het aantal losse pasfoto’s die hij nog te plakken heeft, weten wij dat hij voor oktober nog wel wat werk te doen heeft, en daarom trekken wij maar gauw de deur achter ons dicht….