06.12.2014 Douwe Meinders

Voor deze bijdrage van 'over de vloer bij' zijn we getipt over de uitgebreide verzameling van de heer Meinders. We bellen bij hem aan en treffen hem aan in de keuken, waar hij bezig is met een 'jan van gaasteren' puzzel. Een hobby van hem, hij mag graag een puzzeltje leggen. Daarvan getuigt een hele stapel in de berging. Één keer had hij toch een te moeilijk exemplaar te pakken, welke hij zelfs na vijf keer proberen niet in elkaar kreeg; te veel blauwe lucht.

Echter, de stapel puzzeldozen stelt weinig voor vergeleken bij de rest van zijn verzameling. We mogen een kijkje nemen en kijken dan ook direct onze ogen uit. Heel zorgvuldig heeft hij zijn spullen een plek gegeven, alles even netjes en gesorteerd. Pennen, kleur bij kleur, soort bij soort en op alfabetische volgorde, een complete stellage heeft hij er speciaal voor gebouwd. Voor de aanstekers geldt hetzelfde, en ook de verschillende mini-flesjes drank hebben hun plek op een plank tegen de wand gekregen. Ook oude asbakken die Onstwedder ondernemers vroeger uitdeelden behoren tot zijn collectie en staan uitgestald op een rij. Een verzameling in een grote bak, dat vindt hij niks. Gesorteerd en opgeruimd kan hij er echt van genieten.

Hoewel hij vroeger juist de meeste dingen aan anderen weggaf, besloot hij op een dag dat hij zelf ook wel eens iets kon gaan verzamelen. Hij hield de dingen zelf, en verzamelde door de jaren heen van alles, onder andere door de rommelmarkten af te struinen. Zo is ook een groot deel van zijn verzameling wekkers tot stand gekomen, een verzameling waar onze mond letterlijk van openviel, zo mooi was de volle wand.
In de keuken had hij ook al het één en ander voor ons klaar gelegd, waar hij ons een aantal van zijn mooiste bijzondere pennen en luciferdoosjes laat zien die hij door de jaren heen heeft gespaard.

Met zijn 81 jaar zie je de heer Meinders nog geregeld fietsen. Hij doet best nog wat in en om het huis, en ook zijn verzamelplek moet 3x in de week aan een poetsbui geloven. Hij is een geboren en getogen Onstwedder, werd geboren aan de Duinweg, en woonde een tijd aan de Achteresweg. In 1966 verhuisde hij met zijn gezin naar de Beukenweg, waar hij nu dus alweer bijna 50 jaar vertoeft. Volgens hem is sinds die tijd toch wel flink wat veranderd in het dorp. Wat hij vooral jammer vindt, is dat er zoveel winkels zijn verdwenen. Ook mist hij het dat mensen steeds minder bij elkaar over de vloer komen, iedereen wordt steeds meer op zichzelf.

Wij vonden het leuk dat we even bij hem over de vloer mochten, en gaan ook voor de volgende bijdrage weer een adresje vinden.