13.10.2014 Familie Draadjer

Deze over de vloer duiken we een paar jaar terug in de tijd, en hiervoor gaan we naar een adresje in de Havenstraat. We bellen aan bij de familie Draadjer, waar we een kijkje mogen nemen in de oude stelmakerij.

Zij zijn vanuit het winkelpand ernaast hier in ’94 komen wonen, en zijn daarmee de vijfde generatie die het pand bewonen.
Het pand stamt uit 1863, maar de werkplaats is nog steeds voor een deel in goede staat. Ze maakten er zo’n beetje alles wat van hout is; landbouwgereedschap, ‘wubkarren’, scheppen, harken en ook grafkisten.
Echter, vanaf de jaren ’50 werd het anders. Paard en wagen werden vervangen door tractoren en er werd steeds meer gemechaniseerd waardoor de vraag naar handgemaakte houten gereedschappen daalde. Daarom zijn ze in 1964 begonnen met een winkel, “de kierenspecialist” Draadjer. Mede om gezondheidsredenen hebben ze de winkel in ’93 verkocht en zijn ze dus verhuisd naar het oude pand, welke ze volledig hebben opgeknapt en verbouwd.

De stelmakerij is voor een groot deel in zijn oorspronkelijke staat gebleven. Ook nu klust Draadjer nog graag een keer in de werkplaats als hobby. De ene keer iets repareren, de ander keer iets knutselen voor een bekende. Wat zo bijzonder is, is dat alle machines nog gewoon werken, en dat is natuurlijk ware nostalgie.

De boomzaagmachine is toentertijd naar Onstwedder Gaarv’n gegaan, die daar nu ook nog dankbaar gebruik van maakt. Er worden namelijk nog palen mee gezaagd voor een uitkijktoren in Wessinghuizen, in opdracht van Staatsbosbeheer.

Het was leuk en interessant zo een kijkje te nemen in een oud pand in ons dorp en gaan wij weer terug naar onze woningen zonder werkplaats en die een ruime eeuw jonger zijn.

Heeft u ook iets bijzonders, of kent u iemand die iets leuks heeft om over te schrijven in deze rubriek, neem dan contact met ons op via onderstaande mail!

Meer over de boomzagerij

E-mail Over de vloer bij