02.10.2013 Bert Hartsuiker

Als er iemand is die niet graag achter de geraniums zit, dan is het Bert Hartsuiker wel. We hebben hem bezocht in de Brinkhof, waar hij één keer in de acht weken als koster alles omtrent de kerkdiensten regelt. In de week voorafgaand aan een zondag waarop hij koster is begint hij al vroeg met zijn werkzaamheden, zoals het uitzoeken van een lied voor de dienst, het klaarmaken van de liturgie borden, en zaterdagavond is hij op tijd aanwezig om klokslag zes uur de klok te luiden. De volgende ochtend staat hij alweer om acht uur in de kerk, luidt opnieuw de klok, leest de liturgie voor aan de luisteraars thuis en zorgt ervoor dat alles qua geluid tijdens de dienst goed verloopt.

Bert functioneert echter niet alleen als koster, hij is ook jeugddiaken, en gaat elke donderdag naar de voedselbank om daar samen met Wubbe Wubs pakketten samen te stellen. Veel producten die niet meer in de schappen mogen liggen komen bij de voedselbank terecht, zoals laatst ook pindarotsjes met een houdbaarheidsdatum datum tot mei 2014, maar die een half jaar in het magazijn hadden gelegen en daarom niet meer worden verkocht. Het aantal pakketten loopt soms wel op tot 189 stuks, en daar zijn ze op donderdag dan ook wel even zoet mee.
Iedere 1e zondag van de maand worden er in zowel de gereformeerde als de christelijk gereformeerde kerk producten verzameld, en ook deze nemen zij mee naar de voedselbank. Tot slot is Bert de coördinator van de organisten, waarbij hij verantwoordelijk is voor de muzikale begeleiding iedere zondag, en is hij aanwezig bij begrafenissen.

Ook buiten de kerk om is hij heel actief, en Bert zal dan ook vooral bekend zijn om zijn vrijwilligers werk bij Onstwedder Boys. Hij is onlangs na 38 jaar gestopt met het leiden van de jeugd. Hij heeft echter z’n handen dan ook vol aan het wedstrijdsecretariaat, waar hij toch wel dagelijks mee bezig is. Soms moet hij wel vier keer per week naar het veld om nieuwe wijzigingen op te hangen in bijvoorbeeld aanvangstijden van de komende wedstrijden. 

Tot slot steekt Bert bijna maandelijks tijd en energie in EHBO. Hoewel hij gelukkig niet vaak in actie hoef te komen, moet hij toch elke keer weer naar de cursus om zijn papiertje niet kwijt te raken.

We nemen nog even gauw een kijkje in de kerk, en schieten nog wat plaatjes van wat Bert nu precies zondags doet.