13.08.2012 Berend en Sannie van der Heide

Waar we deze keer over de vloer gaan is geen onbekend adres voor deze site, want met hun prachtige tuin stonden ze een tijdje geleden nog in de kieker. We gaan dus weer op pad buiten het dorp, waar we op visite gaan bij een Groninger en een Zeeuwse die alweer 47 jaar aan de Tweede Barlagerweg wonen.  Berend die een huis verderop geboren is en Sannie die oorspronkelijk uit het Zeeuwse Walcheren komt, maar met haar ouders naar Friesland was verhuist, hebben elkaar ontmoet in Appingedam, waar Berend in dienst zat.

Hoewel bij Berend en Sannie van der Heide acht meer dan duizend is, klinkt het toch als een hele opgave om deze woordspeling ook daadwerkelijk toe te passen op de circa 3000m² grond, waar in de verschillende tuintjes diverse bloemen en planten bloeien om bewonderd te worden en zelfs verschillende dieren hun eigen plekje hebben gevonden. Tijdens onze rondleiding door Sannie zien wij met onze eigen ogen dat zij hier toch aardig in zijn geslaagd, aangevuld door het feit dat zij worden genoemd in tuingids ‘het tuinpad op’, waarvoor alleen tuinen worden geselecteerd die aan een grondig jury-oordeel zijn onderworpen, en vervolgens deze kritische keuring hebben overleeft.  Om aan deze eisen te voldoen blijkt voor Sannie geen lastige taak, aangezien ze zelf ook deel uitmaakt van een dergelijke jury en dus regelmatig andere tuinen in Drenthe, Groningen en Noord-Duitsland aan haar kritisch oog onderwerpt. Want er is wel meer voor nodig dan alleen een mooie tuin om bezoekers tevreden te stellen tijdens bijvoorbeeld de tuin&kunst tiendaagse, waar ze ook dit jaar aan meedoen. Dat ze ook hier acht op hebben geslagen blijkt wel uit de gastvrijheid van Berend en Sannie, doordat we niet alleen worden verwend met eigengemaakte kruidenthee maar ook mogen proeven van de eigengemaakte wijn voornamelijk geperst van bessen, appels en peren uit de eigen fruittuin waar Berend zich voornamelijk mee bezighoudt. Niet alleen qua drank zijn ze zelfvoorzienend, maar ook fruit, groente en zelfs vlees komt hier van eigen bodem. Appelbomen, bosbessen, bloemkolen, kippen en varkens, het begrip biologisch komt bij hun zeker tot zijn recht.

En dan nog de heerlijke geuren die je tegemoetkomen zodra je tussen de bloemen wandelt. Van het ene tuintje bloemen loop je zo over in het andere, een verdeling die is ontstaan doordat ze steeds een stukje grond naast hun huis erbij konden krijgen vanwege te slechte kwaliteit om te functioneren als landbouwgrond, maar waar de prachtige bloemen overduidelijk niks aan over hebben gehouden. Waar op de ene plek verschillende kleuren bloemen op elkaar afgestemd zijn, is op de andere plek weer een kruidentuin gecreëerd en nog een stukje verderop staan weer felgekleurde bloemen omhoog te bloeien tegen afgedankte kerstpot stellages van het leger des Heils.

Terwijl wij genoeg informatie hebben verzameld, verzamelt Sannie verschillende kleuren bloemen bij elkaar, en elk met een bosje bloemen in de hand gaan we weer naar huis.