18.04.2013 ATB familie Moorlag

All Terrain Biken    
Als je op maandagavond een groep ATB-ers voorbij ziet komen, kan het maar zo zijn dat het de groep van initiatiefnemers Berend Moorlag en Gretha Boels is. Want zoals te lezen op de site, zijn ze daar zo’n twee weken geleden mee begonnen, en inmiddels wordt de groep alleen maar groter. Ze fietsen met een groep bestaande uit jong en oud, mannen en vrouwen, en dan allemaal gewoon op hetzelfde tempo. “Als ik hard wil, ga ik wel alleen fietsen”, aldus Berend, maar nu stimuleert hij ook anderen om in beweging te komen en dat vindt hij het leuke eraan.     
Maar, wij als leken zijnde, waarom ATB je nou eigenlijk op een mountainbike? Want wat is nu eigenlijk het verschil?  Eigenlijk is er niet zoveel verschil, behalve dat je hier dus geen bergen hebt om overheen te biken. Dan hou je het dus maar op All Terrain Biken. Maar ondanks dat we hier geen gevaarlijke bergen hebben, benadrukt Berend dat het toch wel belangrijk is dat je goede fietskleding en bovenal een helm draagt, want een ongeluk zit natuurlijk in een klein hoekje.     

Talent met succes
Berend zelf is iets meer dan 10 jaar geleden begonnen met rijden, samen met zijn broer Geert en zoon Henk-Jaap. En dat Henk-Jaap aan die ritjes iets heeft overgehouden is wel duidelijk. Hij staat op dit moment 30ste op de wereldranglijst, en als je z’n naam even googled springen de trefwoorden talent en succes ook gelijk in beeld. Ondanks dat het Henk-Jaap vorig jaar iets minder goed afging, is hij nu weer helemaal topfit en gaat hij er met zijn nieuwe trainer en het Giant Pro XC team weer volop tegenaan. Hij is dan ook van plan straks met de wereldbekerwedstrijden weer hard omhoog te rijden, niet alleen op de fiets, maar ook op de ranglijst. Want je plek op de wereldranglijst bepaalt ook de plaats waar je start op de wedstrijden. En daarvoor is er natuurlijk maar één plek het mooist, boven en daarmee vooraan.     

Het thuisfront
In het begin konden ze nog mee naar alle wedstrijden, maar toen Henk-Jaap ineens letterlijk alle kanten op vloog om wedstrijden te gaan fietsen was dat toch wel even slikken voor Berend en Engeltje. Wat moesten ze nu wel niet doen als Henk-Jaap aan het fietsen was. “Je houdt toch wel de tijd in de gaten, je weet hoe laat hij start”, zegt Engeltje. “En Henk-Jaap belt altijd na een wedstrijd, dus je kunt het succes afmeten aan hoelang het telefoontje op zich laat wachten.” Soms wordt het ook uitgezonden op internet, en dan zitten ze met z’n allen in de kamer, twee laptops erbij, één met beeld, één met de ronde tijden, en dan maar duimen.

De wereld over
Henk-Jaap vliegt echt de hele wereld rond, en heeft dus ook al heel wat van de wereld gezien. Het verste weg was Australië, maar veel verder kun je ook niet. In Amerika bleek even voor de gein op berenjacht toch iets spannender te zijn dan een paar verspringende kangoeroes in Australië, en in Israël tussen de bewakers met dikke wapens je boodschappen doen bracht ook wel de nodige spanning met zich mee. Hij was vooral erg te spreken over China, waar ze een VIP behandeling ondergingen. Toen ze op een dag met vijf man aan de late kant waren voor een wedstrijd, duurde het maar even en reden ze door de stad met politie voor zich aan, die al het verkeer stop zette zodat zij op tijd aan de start konden verschijnen. Toch pikt hij ook zo z’n ontspanningsreisjes mee, want af en toe vliegt hij met buurjongen Wilko naar een mooie fietslocatie, zoals een tijdje geleden naar Gran Canaria.

Vette kick
Hij heeft zo’n 20 tot 25 wedstrijden in het jaar, maar het reizen en de daar vaak bijkomende jetlag is toch wel wat het voor hem het meest vermoeid maakt. Want van de sport zelf wordt hij niet zo snel moe, volgens Henk-Jaap is namelijk afzien het allermooiste. “Zo nu en dan sta je ook wel eens voor een steile afdaling, en dan vraag je je af of dat niet een beetje te veel van het goede is. Maar als je het dan gedaan hebt, geeft het echt een vette kick.”
Henk-Jaap is ook heel enthousiast over de nieuwe ATB groep die Berend en Gretha zijn gestart. Hij vindt het super mooi om te zien dat mensen de sport op die manier oppakken, en hij herkent zichzelf ook wel in de jongsten die meefietsen. Want Henk-Jaap is op die leeftijd precies net zo begonnen, gewoon op de fiets stappen en met een groepje de bossen in. Dus moet je kijken, waar meefietsen in een ATB groep je uiteindelijk kan brengen……