20.03.2013 Anje Piloen en haar gezin

Iedereen die naar Stadskanaal rijdt kan er niet omheen; de grote boom met verlichting op de grens Veenhuizen-Ter Maarsch. Aan de andere kant van het huis een tuin waarin versierde strobalen staan, na een tijdje versiert geweest als kerstman, nu versiert met een oranje kroon ter ere van het naderende Oranjefeest 30 april. Daartussenin staat een kleurrijk huis, tenminste van binnen is het kleurrijk ingericht.

Verantwoordelijk voor de inrichting is Anje Piloen, zij is het creatieve brein achter dit alles. Zij woont hier samen met haar man Andries Brakke en de twee zoons Bart Stoffer (genoemd naar opa Stoffer Brakke) en zoon Riewing, jongens van respectivelijk 16 en 14 jaar.

Na jaren in Appingedam te hebben gewoond, is de familie vier jaar geleden komen wonen op het oude vertrouwde plekje van Andries. Voor de andere familieleden was dat een grotere stap, maar een stap waar ze geen spijt van hebben gehad.
De jongens kunnen op de fiets naar school, en Andries kan weer de mooie luchten van vroeger zien, en waar je ook uit het raam kijkt; een prachtig uitzicht.
Andries en Anje hebben nog wel hun werk in Appingedam, vandaar dat ze nog een aantal keren per week die kant op gaan. Andries heeft daar zijn eigen bedrijf, een ingenieursbureau waar hij o.a. scholing geeft aan fabrikanten op het gebied van wetgeving en veiligheid. Anje, die van oorsprong uit de Achterhoek komt, was ooit docente op het gebied van sociale- en communicatieve vaardigheden. Nu verzorgt zij de catering bij de scholingen in hun bedrijf.

Ze hebben naast hun huis één hectare grond erbij gekocht, dat moet echter wel worden onderhouden en aangelegd. Geen probleem voor Anje die uit een kwekersfamilie komt,  zij vindt het werken met de aarde prachtig, en het buiten zijn en daar ook nog haar creativiteit in kwijt te kunnen is haar grootste hobby. Alle creaties in de tuin komen dan ook van haar hand. Al stond ook nog de naaimachine op tafel, als het buiten zijn dan niet lukt kan ze binnen aan de slag op de naaimachine om gordijnen en bekleding voor stoelen te maken.

Tijdens de wintermaanden branden iedere avond alle lampjes in de boom naast hun huis. Dit is een hele klus geweest om dit te bevestigen;  een hoogwerker moest eraan te pas komen. Als familie of vrienden willen blijven slapen kan dat ook, die kunnen dan logeren in de “pipowagen”, die ook nog bij hun in de tuin staat.
Na een hartelijk ontvangst met een kopje thee gaan we weer huiswaarts, vanavond nog maar even in het donker terug om de boom op de foto te zetten!!!

Ons volgend bezoek is weer aan iemand in het dorp, ook iemand die creatief is, maar dan weer op een andere manier; niet iemand die met zijn handen in de aarde wroet, maar met zijn handen een groep mensen aanstuurt…..