26 jun. 2012

Veel Onstwedders zullen de verleiding hebben moeten weerstaan eens aan te bellen bij villa de Kamp, maar wij  hadden dankzij deze rubriek een goed excuus om het ook daadwerkelijk eens te doen. Het echtpaar Lok verwelkomde ons hartelijk in hun villa, waar de inrichting precies op het exterieur bleek aan te sluiten. De ramen in de woonkamer boden uitzicht in bijna alle richtingen, maar ook met name op hun eigen tuin rijk aan kleurrijke bomen en planten. Na jarenlang alles in potten te kweken in een tuin van 50m²  ging met deze royale tuin een grote wens in vervulling, waar nu dan ook zichtbaar veel tijd in wordt gestoken.  Inmiddels is er een groentetuin aangelegd, waar de eerste gewassen alweer boven de aarde tevoorschijn komen. Wanneer ze niet in de tuin te vinden zijn, vinden ze het ook heerlijk om binnen rustig een boek te lezen of op de fiets het dorp in te gaan voor de dagelijkse boodschappen.

Leiderdorp
Een heel andere manier van leven dan iets meer dan een jaar geleden, toen ze nog in Leiderdorp woonden in een tussenwoning. Terwijl meneer Lok zijn beroep als rechter in Rotterdam uitoefende, was mevrouw Lok druk in de bestuurlijke kamercentrale van de VVD, maar ook in het partijbestuur.  
Dat zij zich bezig hield met de politiek was geen grote verrassing nadat ze vertelde dat ze Egyptologie had gestudeerd en dan wel met name vanwege haar interesse in de Egyptische Staat. Ondanks haar grote passie voor die geschiedenis, voelt ze er weinig voor een bezoek te brengen aan het land. Door de islamitische geloofsovertuiging die er heerst, hechten ze geen waarde aan hun geschiedenis, en in het ergste geval wordt het zelfs ontkend. De enige reden dat ze er toch zo’n commercie omheen hebben gebouwd is omdat het toerisme zoveel geld in het laatje brengt, en dat is precies waarom de waarde van een bezoek aan Egypte voor mevrouw Lok is verdwenen.

Clandestiene

Niet alleen mevrouw Lok houdt zich graag bezig met het verleden, ook meneer Lok heeft een bijzondere verzameling die een belangrijke afleiding bood voor zijn werk als rechter. Na vele antiquariaten en veilingen te hebben bezocht heeft hij veel boekjes in zijn bezit die tijdens de tweede wereldoorlog door clandestiene uitgeverijtjes zijn uitgebracht. Hij zoekt de boekjes op aan de hand van bibliografieën, en breidt op die manier zijn verzameling uit. Daarnaast verzamelt hij ook postzegels van de noordelijke landen tot het jaar 2000.

Sociale controle

Terwijl we in de kamer zitten onder het genot van een kopje thee, verschijnt daar ineens de regenboog. ‘Zo’n uitkijk is toch prachtig!’ roept mevrouw Lok uit. ‘Waar vind je zo’n plek als deze nog’. Toen ze besloten hadden weer terug te verhuizen naar het Noorden was ze eerst bang ze helemaal geen huis zou kunnen vinden die aan het plaatje in haar hoofd voldeed. Toen ze op internet dit huis in de gaten kregen, konden ze ook niet wachten een kijkje te gaan nemen en ze waren gelijk enthousiast. De ruimte, het uitzicht, de rust, een uniek huis op een plek die helemaal aan hun eisen voldeed.
Hoewel ze zelf Noordelingen zijn, ze komen namelijk uit Eelde/Paterswolde, waren ze al bijna weer vergeten dat mensen hier in het noorden elkaar nog gewoon begroeten, wat in het westen wel anders was. Hier zijn ze de hele dag door voorbij fietsende mensen aan het begroeten.
Ook het contact met de buren kunnen ze erg waarderen. Ook als de overbuurvrouw even belt als ze het licht in de schuur zijn vergeten uit te doen; ze vinden het fijn dat hier nog een beetje sociale controle heerst.
Terwijl we nog een laatste wandeling maken in de tuin met uitzicht op de rand van Onstwedde, besluiten we dat we voor nu eerst genoeg bezoekjes gebracht hebben buiten het dorp. Volgende keer gaan we maar weer eens op loopafstand bij iemand over de vloer.