20 feb. 2013

Bijna iedereen zal wel geraden hebben dat ons bezoekje deze keer bij Onstwedder Gaarv’n heeft plaatsgevonden. We spraken af met Jan ten Have in de grote schuur aan de Wessinghuizerweg, om onze kennis even bij te schaven over het reilen en zeilen van de stichting.

Jan ten Have is zelf al voorzitter vanaf 1988 van de stichting die ongeveer tien jaar daarvoor werd opgericht, naar aanleiding van een aantal demonstraties van ambachten tijdens het 1100-jarig bestaan van ons dorp. Het jaar daarop werden ze uitgenodigd voor het dorpsfeest in Wedde, en ook in Zuidlaren waren ze vanaf toen jaarlijks van de partij.
Waar het begon met vijf uitstapjes in het jaar, gaan ze tegenwoordig zeker zo’n vijftig keer per jaar op stap. Het is echter niet zo dat voor al die vijftig keer de hele schuur leeg getrokken word,  want onder die uitstapjes vallen bijvoorbeeld ook bezoekjes aan verzorgingshuizen, waar ze de mensen vermaken met hun kunsten zoals hout en touw draaien, en klompen maken.
Hun langstdurende reisje, en dan ook gelijk één van de mooiste reisjes is naar Ameland. Dan vertrekken ze ’s ochtends om vijf uur, staan ze de hele dag op een bijzondere braderie, en krijgen ze pas ‘s avonds laat de juffertoren weer in het vizier.

Een aantal keer per jaar hoeven ze er niet zelf op uit te trekken, maar worden ze zelf met een bezoekje vereerd. Een aantal basisscholen zijn zo ook op bezoek geweest, waaraan ze herinnerd worden door een aantal leuke tekeningen aan de muur.
Vorig jaar hadden ze ongeveer 3400 man over de vloer, maar dan gaat het natuurlijk over het oogstfeest dat elke vierde zaterdag van augustus wordt gevierd op het manifestatie terrein.  Dan zijn ruim 160 vrijwillige medewerkers de hele dag druk bezig om er samen een leuke dag van te maken: natuurlijk zijn er de oude ambachten als bezembinden, bijenkorven maken, vlegeldorsen en draaien ze in de bakkerswagen overuren, maar ook de parkeerregelaars, serveerders en andere hulpkrachten zijn natuurlijk onmisbaar.

Om de oude ambachten in stand te houden  organiseren ze ook veel cursussen. Dan komen er docenten langs, om de mensen te leren klompen maken, spinnen, manden vlechten, bijenkorven maken, smeden, koper slaan of te kant klossen.  Een aantal van de geslaagden sluiten zich vervolgens aan bij Onstwedder Gaarv’n en op die manier wordt de groep weer aangevuld. En dat is ook wat ze graag willen, want ondanks dat iedereen nu nog heel actief is, wordt een aantal toch een dagje ouder, en daarom zou het fijn zijn als er wat nieuwe mensen bijkwamen.

Afgelopen jaar is er een team, waar ook een aantal jongere deelnemers in zaten, afgereisd naar Bennekom om daar deel te nemen aan het Nederlands Kampioenschap  vlegeldorsen. Daar hebben ze een knappe prestatie afgeleverd, want ze eindigden op de tweede plek.
   
Dachten wij met die bezoekje dat we nu eerst even de ambachten en het knutselen hadden gehad, blijkt bij ons bezoekje over twee weken dat we toevallig opnieuw bij iemand over de vloer zijn, die laat vallen dat ze zich ook wel raad weet met breipennen…..maar wie dat is, dat zien we dan.

website