08.06.2019 Zwembad ontvangt jaarlijkse steun

Stadskanaal legt eenmalig 1,2 miljoen euro voor renovatie op tafel.

In Musselkanaal is de blijdschap groot over het voornemen van de gemeente Stadskanaal om het zwembad De Horsten open te houden.

De vreugde is des te groter omdat burgemeester en wethouders daarbij De Horsten over willen dragen aan het door Musselkanaalsters opgerichte Dorpsbedrijf. Dat beheert het bad nu ook, bij wijze van proef.

,,Prachtig dat we door kunnen gaan’’, zegt stichtingsvoorzitter Eltje Toutenhoofd. ,,En mooi dat we eindelijk duidelijkheid hebben.’’

Die duidelijkheid kwam woensdag, bij de presentatie door B en W van hun Ambitienota. Daarin staat dat de drie openluchtbaden in de gemeente – de andere liggen in Stadskanaal en Onstwedde – open moeten blijven.

De afgelopen jaren werd in het gemeentehuis veel gediscussiëerd over de baden en hing de dreiging van sluiting boven de voorzieningen. Om dat scenario af te wenden, werd ook het Dorpsbedrijf in Musselkanaal opgericht.

,,Maar we vinden de baden zo belangrijk dat we ze willen houden’’, zei wethouder Goziena Brongers (CDA) gisteren. Zij gaf toen een nadere uitleg van de plannen, die de gemeenteraad nog moet beoordelen, en vertelde ook dat B en W eenmalig 1,2 miljoen euro voor een renovatie van de baden uit willen trekken.

,,In de afgelopen jaren is, gezien de onduidelijkheid over hun toekomst, minder onderhoud gepleegd aan de baden”, aldus Brongers.

Na die renovatie wordt de Horsten overgedragen aan het Dorpsbedrijf. ,,Het bad in Stadskanaal is al geprivatiseerd, dat in Onstwedde blijft beheerd door de organisatie die dat nu ook doet. We blijven de baden ook een jaarlijks exploitatiebedrag geven.”

Brongers benadrukte dat de 1,2 miljoen euro niet ‘zomaar’ op tafel komt. ,, De vrijwilligers in de baden moeten ook hun steentje bijdragen aan de renovatie.”

Daarnaast wil de gemeente dat na de renovatie de vrijwilligers en beheerders van de drie baden de voorzieningen duurzamer en energiezuiniger maken.

Toutenhoofd en ook Henk Schlimbach, voorzitter van de zwemvereniging in De Horsten, zijn zeker van plan dat te doen. ,,We willen de accommodatie ook ‘breder’ gebruiken en het Dorpsbedrijf zal Dorpsbedrijf Recreatiepark De Horsten gaan heten.”

Bron: DVHN