25.11.2021 Wethouder Johan Hamster stopt

Wethouder Johan Hamster (ChristenUnie) is tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart niet meer beschikbaar voor zijn partij. Daarmee komt een eind aan zijn bijna twaalf jaar lange periode als wethouder.

Hamster neemt vanaf maart een plek in als lijstduwer voor zijn partij, op plek 25. De partij draagt nu Ingrid Sterenborg voor als kandidaat-wethouder.

Loopbaan
Hamster begon op 18-jarige leeftijd als notulist van de fractievergaderingen, van wat toen nog de RPF was. Later fuseerde de partij met het GPV tot de ChristenUnie (CU).

Na een periode als fractie-ondersteuner werd hij in 2006 verkozen tot raadslid. In april 2010 begon hij als jongste wethouder ooit in Stadskanaal, met onderwijs, jeugd, werk en inkomen en financiën in zijn portefeuille. Sinds mei 2018 is hij locoburgemeester.

Hij combineerde de eerste jaren het wethouderschap met zijn studie filosofie. De afgelopen jaren was hij ook bestuurder bij werkvoorzieningsschap Wedeka. Hamster won vorig jaar de titel Beste Lokale Bestuurder, vanwege de manier waarop hij zich inzette voor kansarmen in het gebied.

Het grootste hoofdpijndossier voor Hamster was de penibele financiële situatie waarin de gemeente jarenlang verkeerde. Door te weinig geld van het Rijk en terugkerende bezuinigingen schreef Stadskanaal jarenlange rode cijfers, tot dit jaar.

Frisse wind
De fractie van CU in Stadskanaal benoemde woensdagavond voor de derde keer fractievoorzitter Bert van Beek uit Mussel tot lijsttrekker.
De partij begint nu aan een verjongingskuur: in de top 10 van de verkiezingslijst staan naast vijf ervaren raadsleden ook vijf nieuwkomers, onder wie Knoalster ondernemer Jelmer van der Veen, die een ijssalon runt in het centrum.

Bron/foto: RTV Noord