06.10.2022 Vluchtelingen niet in de kou laten staan

Gemeente Stadskanaal heeft besloten de komende tijd de noodlocatie voor vluchtelingen-opvang aan de Manegelaan in Stadskanaal open te houden voor vluchtelingen uit Ter Apel. De afspraak dat het COA 2 avonden per week gebruik kan maken van de bufferlocatie voor Oekraïense vluchtelingen voor vluchtelingen uit Ter Apel wordt zo verlengd.

Kwetsbare groepen
Vanaf 1 oktober zijn veel noodopvanglocaties in het land gesloten. Daarmee komen de kwetsbare groepen extra in het gedrang. De gemeente Stadskanaal is daarom ook bereid om de komende periode extra avonden in te zetten, zodat we gezinnen, kinderen en ouderen een plek voor de nacht kunnen bieden.

Landelijk probleem
Wethouder Ingrid Sterenborg-Kooij: ‘Met dit besluit laat Stadskanaal opnieuw solidariteit zien. Logisch vinden wij. Het is immers geen Westerwolds probleem, maar een landelijk probleem. Alleen samen is deze crisis op te lossen.’

Oekraïense vluchtelingen
De doorstroomlocatie aan de Manegelaan is ingericht voor vluchtelingen uit Oekraïne. Klaas
Sloots: “Wanneer de veiligheidsregio een beroep doet op de doorstroomlocatie voor
Oekraïners, zal de tent weer in gebruik genomen worden waarvoor die ook is neergezet. Dan
stopt de tijdelijke afspraak met het COA.” Ook dan betreft het een doorstroomlocatie en zullen
de Oekraïense vluchtelingen maximaal een of twee nachten in de tent verblijven.

Uitspraak rechter
De rechter heeft op 6 oktober 2022 uitspraak gedaan in de door Vluchtelingenwerk Nederland tegen de Staat en het COA aangespannen rechtszaak. Wat de gemeente Stadskanaal betreft is het aan het COA om te bepalen of zij naar aanleiding van die uitspraak gebruik willen maken van de inzet van de noodlocatie aan de Manegelaan.

Foto: archief Onstwedde.info