05.10.2019 Uitverkoop antieke radio's en speelgoed

Uitverkoop van antieke radio's en speelgoed in Onstwedde: een drukte van belang.

Het Radio- en Speelgoedmuseum in Onstwedde is opgehouden te bestaan na het overlijden van de 62-jarige eigenaar Klaas Ritsema uit Stadskanaal in mei. Veel attributen uit het museum werden zaterdag verkocht.

Het was meteen om negen uur ‘s morgens al een drukte van belang. Een glunderende Kyano (7) uit Veendam vertrekt met een glimmende speelgoedvrachtauto onder de arm. Hij kwam met zijn ouders en opa en oma naar de verkoping. Voor het attribuut moesten zij een tientje neertellen. ,,We kwamen eigenlijk voor de speelgoedtreinen’’, vertelt zijn vader. ,,Maar die waren helaas al weg.’’

De 46-jarige Rob Bieleveld uit Nieuw Buinen vertrekt met een antiek aandoende radio onder de arm. ,,Hij doet het nog’’, zegt hij vol trots. ,,Deze radio stond altijd te spelen toen Ritsema zelf het museum nog runde.’’ Vijf tientjes betaalde hij zaterdag voor het apparaat. Marieke Postema ui Onstwedde ‘scoort’ deze ochtend een oude thee- en dranktafel. Ze toont zich met deze aanschaf erg in haar nopjes.

Achter de kassa zit Wiesje van Dincklage (60) uit Zwijndrecht. Zij is de zus van de overleden museumeigenaar Ritsema. Gedurende de twintig jaar dat deze zijn museum runde, vormde zij met haar man het bestuur. De verkoop gaat Van Dinclage ,,verschrikkelijk aan het hart’’, zoals de zelf zegt. ,,Dit museum was het levensdoel van mijn overleden broer. We hebben gezocht naar vrijwilligers om het museum door te zetten. Dat is helaas niet gelukt.’’

In zo’n situatie zit er volgens haar niet veel anders op dat de museumstukken te verkopen. ,,Ik zie hoe kopers heel blij zijn met sommige attributen. Dat doet me natuurlijk heel goed.’’ De meest kostbare attributen uit het museum worden binnenkort openbaar geveild.

Bron: Kanaalstreek

Foto: Archief Onstwedde.info

Fotoreportage