14.10.2019 Recordopbrengst E-waste in Onstwedde

Het zal weinig Onstwedders zijn ontgaan dat CBS De Rank in de afgelopen weken heeft meegedaan aan de E-wasterace. Tijdens deze race, onderdeel van een bewustwordingsproject voor het milieuvriendelijk recyclen van elektrische apparatenen afval in het algemeen, nam de school het op tegen acht andere scholen in de gemeente Stadskanaal. De school die, naar rato van het aantal deelnemende leerlingen, het meest verzamelde, won een schoolreis naar Nemo science museum in Amsterdam.

De actie was een ongelofelijk succes! In totaal zijn in Onstwedde 13.178 apparaten en kabels ingebracht en verzameld. Een landelijk record! Het vorige stond op 10.234 items. Ter vergelijking: een gemiddelde E-wasterace levert in zijn totaliteit (dus met alle deelnemende scholen) zo'n 12.000 items op. CBS De Rank alleen heeft dit gemiddelde aantal dus al overtroffen. Dit heeft een grote bijdrage geleverd aan de recordopbrengst van 38.527 apparaten en kabels van de E-wasterace in de gemeente Stadskanaal. Het vorige record stond op naam van de regio zuid-oost Brabant met 27.442 items. Dit record is door de Stadskanaalster scholen en bevolking dus verpulverd. Alle kinderen van CBS De Rank, leerlingen en docenten van Ubbo Emmius Onstwedde, ouders, leerkrachten, familieleden, vrienden, dorpsgenoten, iedereen werkte schouder aan schouder mee aan het verzamelen van afgedankte elektrische apparaten en kabels. Dit leverde als bijvangst een enorme onderlinge verbondenheid op.

CBS De Rank moest de winst van de E-wasterace laten aan de Piet Prinsschool, zij hadden omgerekend per kind de meeste E-waste verzameld. Middels de meegestuurde foto feliciteerden de leerlingen van groep 8 namens CBS De Rank de Piet Prins school en bedanken ze Onstwedde en (ruime) omgeving voor hun bijdragen.

Website CBS De Rank