04.12.2018 Ook inbraken in Onstwedde

De politie heeft het vermoeden dat er een inbrekersbende actief is in Oost-Groningen. Met name Westerwolde is het doelwit.

,,We hebben het dan over een mobiele dadergroep, die vanuit elders in Nederland bepaalde regio’s afreist om inbraken te plegen”, zegt Jos Bruining, chef van de basiseenheid Ommelanden-Oost.

Onrust in Blijham
De laatste dagen is het vooral raak in Blijham. ,,In dit dorp zijn de laatste tijd zeker zeven inbraken gemeld. Voor zo’n dorp is een of twee al veel, maar zeven is wel heel veel en zorgt voor onrust.” Ook zijn inbraken gemeld vanuit Onstwedde en Vlagtwedde. Sinds oktober staat de teller in deze regio op dertien woninginbraken waarvan ongeveer de helft in Blijham. In de nacht van zaterdag op zondag werd in dat dorp nog de inboedel van een huis aan de Omloop overhoop gehaald.

Inbraken team ingezet
Bruining heeft maandagmorgen overleg gehad met burgemeester Leendert Klaassen van Westerwolde. ,,We hebben afgesproken dat we het woning inbraken team van de regio politie Noord-Nederland gaan inzetten. Zij houden zich dagelijks bezig met inbraken in het Noorden. Zij kunnen misschien achterhalen wie achter de inbraken zitten. Ook de gemeentelijke boa’s gaan we gerichter inzetten.”
De gemeente Westerwolde gaat sociale media inzetten om adviezen te geven hoe inbraken te voorkomen. ,,Als je twee auto’s bezit laat altijd een wagen op de oprit staan. Doe de gordijnen dicht en laat licht branden”, adviseert Bruining. Het lijken simpele dingen, maar volgens de politiechef kan het inbraken voorkomen. De inbrekers houden er in nagenoeg alle gevallen de dezelfde methode op na. ,,Er wordt een raam ingeslagen of een raam uit het kozijn gehaald. En dat gebeurd met geweld. Daarna is het zoeken naar geld of sieraden. Tablets of telefoons laten ze ongemoeid. Die zijn te traceren.”

Bewoner lag te slapen
Maar het is niet alleen in Westerwolde raak. Ook in Oldambt worden de laatste dagen meer inbraken gemeld. In Scheemda werd zaterdag respectievelijk aan het eind van de middag en in de avond ingebroken in een woning aan de Plantsoenlaan en de Eemslandlaan. In het huis aan de Eemslandlaan gebeurde dit terwijl de bewoonster lag te slapen.

Pastorie Rooms katholieke kerk Winschoten
In Winschoten werd in de nacht van vrijdag op zaterdag ingebroken in de pastorie van de Rooms-katholieke kerk aan de Langestraat, de inbraak was de vierde in twee maanden tijd. De pastorie werd volledig doorzocht en uit de kerk verdween een geldkluisje met inhoud. Terwijl de bewoners thuis waren werd zaterdagmiddag vermoedelijk kort na kwart over vier ingebroken in een woning aan de Vossenkamp. Daarbij werden sieraden buit gemaakt.

Bron/foto: DvhN