12.08.2022 Oogstfeest met vele oude ambachten

De 41e editie op zaterdag 27 augustus

Oogstfeest Onstwedde met vele oude ambachten, oogstmarkt, oldtimershow en boeren boeldag 

 

ONSTWEDDE – Vele oude ambachten, een oldtimershow, een braderie met vlooienmarkt, diverse kinderactiviteiten en een Boeren Boeldag. Het zijn slechts enkele van de ingrediënten van het Onstwedder Oogstfeest, dat op zaterdag 27 augustus van 10.00 tot 17.00 uur plaatsvindt op het Evenemententerrein aan de Wessinghuizerweg in Onstwedde.

 
 
 
Het Oogstfeest in Onstwedde trekt altijd duizenden bezoekers (foto Jan Johan ten Have).
 
 

Het Oogstfeest is met jaarlijks duizenden bezoekers een van de grootste eendaagse evenementen van de regio. Bezoekers van het Oogstfeest doen een stap terug in de tijd. Onder meer dankzij demonstraties van vele authentieke agrarische ambachten, wanen zij zich even op het Groninger platteland in grootmoeders tijd. Dorsmachines scheiden het graan van het stro en van het tot meel verwerkte graan worden heerlijke broden gebakken in een authentieke veldoven. Ook zijn er volop spekdikken verkrijgbaar. Het Oogstfeest wordt om 10.00 uur officieel geopend door loco-burgemeester Ingrid Sterenborg van de gemeente Stadskanaal. 

 

Handambachten

Op het Oogstfeest zijn er diverse authentieke handambachten te beleven, zoals klompen maken, strodokken binden, stoelen matten, midwinterhoorns maken en smeden met een veldsmederij. In de houtzagerij worden dikke bomen verzaagd tot planken. De demonstraties worden verzorgd door de vrijwilligers van stichting Onstwedder Gaarv'n.

 

Boeren Boeldag

Tijdens de Groninger Boeren Boeldag komen zo'n veertig kavels onder de hamer. Geveild worden goederen die passen in de stijl van het Groninger boerenleven van tientallen jaren geleden, zoals huisraad, meubilair en antiek. De verkoop bij opbod door uitveiler Jan Johan ten Have vindt plaats ten overstaan van notaris Bergman uit Stadskanaal. De te veilen goederen zijn vanaf 13.00 uur te bezichtigen en de daadwerkelijke veiling begint om 13.30 uur. 

 

Schapen drijven 

Een spectaculair onderdeel van het Oogstfeest is het schapen drijven. Enkele subliem afgerichte bordercollies van Landgoedboerderij Oosterheerdt in Leek laten zien wat zij allemaal kunnen met een kleine kudde schapen.Het Onstwedder muziekduo Wim & Miranda geeft diverse optredens en een draaiorgel speelt vrolijke klanken. 

 

Gratis kinderactiviteiten

Voor kinderen zijn er diverse activiteiten waaraan zij gratis mogen meedoen, onder meer een kinderbraderie, een springkussen en een draaimolen. Er zijn optredens van een poppenkasttheater en de kinderen mogen stokbroodjes bakken in een houtvuur en zelf springtouw maken bij de touwdraaierij. 

 

Oldtimershow

Een groot deel van het Evenemententerrein staat tijdens het Oogstfeest vol met oldtimers. Dat zijn alle deelnemers aan de oldtimershow van auto's, tractoren, motoren, bromfietsen en vrachtwagens. Meer informatie over de aanmelding hiervoor en voorwaarden voor deelname is te vinden op www.onstweddergaarvn.nl.

 

Gratis parkeren

Parkeren kan vlakbij de hoofdingang van het Evenemententerrein en is helemaal gratis. Voor mensen die minder goed ter been zijn, zijn er invalidenparkeerplaatsen direct bij de ingang. Vrijwilligers van de organisatie zorgen voor een ordentelijk verloop van de komende en gaande verkeersstroom. De parkeerplaatsen zijn gemakkelijk te vinden. Bestuurders kunnen de verwijsborden naar het Evenemententerrein volgen, die op vele plaatsen in de omgeving langs de weg staan. De entree voor het Oogstfeest bedraagt 4 euro, kinderen tot en met 12 jaar mogen er gratis in. Kijk voor meer informatie op www.onstweddergaarvn.nl.
 

 
 
 
 

Op het Oogstfeest zijn tientallen authentieke handambachten te zien, zoals klompen maken (foto Jan Johan ten Have). 

 
 
 

Verkoop van broden en spekdikken op vrijdag


De in een houtgestookte veldoven gebakken broden en spekdikken volgens grootmoeders recept worden altijd heel goed verkocht. Om iedereen de kans te geven om zonder entree te hoeven betalen broden of spekdikken te kopen, begint al op vrijdag 26 augustus van 13.00 tot 17.00 uur. Spekdikken en broden vooraf bestellen, kan helaas niet
 
 
 
 
 
 
Verkoop van broden uit de houtgestookte veldoven (foto Jan Johan ten Have).
 
 
 

Het programma van Oogstfeest 2022

 

9.00-17.00 uur        

- rommel- en vlooienmarkt

 

10.00 uur            

- officiële opening door voorzitter loco-burgemeester Ingrid Sterenborg van de gemeente Stadskanaal

 
10.00-17.00 uur       

- braderie en oogstmarkt

- spekdikken en broden bakken

- demonstraties van vele tientallen oude ambachten door Onstwedder Gaarv'n

- oldtimershow met antieke tractoren, bromfietsen, motoren, personenauto's en vrachtwagens

- machinaal koren dorsen met authentieke dorsmachines

- bakken van vers brood in een houtgestookte veldoven

- optredens van poppenkasttheater

- springkussen

- kinderbraderie

- draaiorgel

- demonstraties boomzagen met een antieke zaagmachine

 

13.30 uur            

- Groninger Boeren Boeldag , bezichtiging goederen vanaf 13.00 uur

 

diverse tijdstippen   
- livemuziek door duo Wim & Miranda

- demo schapendrijven met border collies door Landgoedboerderij Oosterheerdt Leek

 

17.00 uur           

- einde van de festiviteiten

 
 
 
 
 
Koren dorsen met een antieke dorsmachine tijdens het Oogstfeest (foto Jan Johan ten Have).
 
 
 

Doelstelling stichting Onstwedder Gaarv'n

 

Stichting Onstwedder Gaarv'n stelt zich ten doel bekendheid te geven aan en het in stand houden van oude ambachten. Deze doelen worden verwezenlijkt door het geven van demonstraties en het verzorgen van cursussen oude ambachten. 

Doordat alle medewerkers van Onstwedder Gaarv'n de demonstraties geheel belangeloos verzorgen, zijn de kosten relatief laag. De medewerkers gaan tijdens de demonstraties gekleed in oude Oost-Groninger klederdracht.

 
 
 
 
 
Oldtimershow tijdens het Oogstfeest (foto Jan Johan ten Have).
 
 
 

Ambachten van Onstwedder Gaarv'n

 

Stichting Onstwedder Gaarv'n demonstreert de volgende oude ambachten: brood bakken in een authentieke veldoven, vlegeldorsen, dorsmachines, wannen, waaieren, koren malen, spintollen, truien breien, strodokken binden en leggen, manden vlechten, bijenkorven maken, stoelmatten, spinnen, weven, fivolité, koperslaan, Fries houtsnijwerk, spekdikken bakken, kantklossen, klompen maken, bezem binden, koffie branden, dorsvlegels maken, veldsmeden, touwslagen, kalligrafie, glas-in-loodramen maken, midwinterhoorns maken, hout draaien en een houtzagerij.

 
 
 
 

Rommel- en vlooienmarkt  tijdens het Oogstfeest (foto Jan Johan ten Have).