24.08.2019 Oogstfeest met gratis entree

Eénmalig gratis entree bij 40e editie van Onstwedder Oogstfeest op zaterdag 24 augustus.

Vele oude ambachten, een oldtimershow, een braderie met vlooienmarkt, diverse kinderactiviteiten en een Boeren Boeldag. Het zijn slechts enkele van de ingrediënten van het Onstwedder Oogstfeest, dat op zaterdag 24 augustus plaatsvindt op het Evenemententerrein aan de Wessinghuizerweg in Onstwedde. Vanwege het 40-jarig jubileum van het Oogstfeest trakteert de organiserende stichting Onstwedder Gaarv'n de bezoekers éénmalig op gratis entree.

Het Oogstfeest wordt om 10.00 uur officieel geopend door voorzitter Jan ten Have van Onstwedder Gaarv'n. Hij opent het feest met speciale aandacht voor het 40-jarig jubileum, een bijzondere mijlpaal. Er zijn zelfs nog enkele vrijwilligers van het eerste uur actief als ambachtslieden die ook op dit oogstfeest aanwezig hopen te zijn om demonstraties oude ambachten te verzorgen.
 
Dorsmachines
Het Oogstfeest is met jaarlijks duizenden bezoekers één van de grootste eendaagse evenementen van de regio. Bezoekers van het Oogstfeest doen een stap terug in de tijd. Onder meer dankzij demonstratie van vele authentieke agrarische ambachten, wanen zij zich even op het Groninger platteland in grootmoeders tijd. Dorsmachines scheiden het graan van het stro en van het tot meel verwerkte graan worden heerlijke broden gebakken in een authentieke veldoven. En heerlijke spekdikken.

Handambachten
Ook zijn er diverse andere authentieke handambachten, zoals klompen maken, strodokken binden, stoelen matten, midwinterhoorns maken en smeden met een veldsmederij. In de houtzagerij worden dikke bomen verzaagd tot planken. De demonstraties worden verzorgd door de vrijwilligers van stichting Onstwedder Gaarv'n en een collega-oude-ambachtenorganisatie uit het Drentse Dwingeloo, die in Onstwedde onder meer demonstreert 'hoe de was vroeger was' en stokbroodjes bakken. Nieuw dit jaar zijn de demonstraties grasmaaien met een zeis door vrijwilligers uit Groningen.
 
Boeren Boeldag
Tijdens de Groninger Boeren Boeldag komen zo'n veertig kavels onder de hamer. Geveild worden goederen die passen in de stijl van het Groninger boerenleven van tientallen jaren geleden, zoals huisraad, meubilair en antiek. De veiling vindt plaats ten overstaan van notaris Bep Bergman uit Stadskanaal. De te veilen goederen zijn vanaf 13.00 uur te bezichtigen en de daadwerkelijke veiling begint om 13.30 uur.

Schapen drijven en hondendressuur
Een spectaculair onderdeel van het Oogstfeest is het schapen drijven. Enkele subliem afgerichte bordercollies van Landgoedboerderij Oosterheerdt in Leek laten zien wat zij allemaal kunnen met een kleine kudde schapen. HDV Alteveer verzorgt demonstraties hondendressuur, onder meer met een pakwerker. Het Onstwedder muziekduo Wim & Miranda geeft diverse optredens en een draaiorgel speelt vrolijke klanken.

Gratis kinderactiviteiten
Voor kinderen zijn er diverse activiteiten waaraan zij gratis mogen meedoen, onder meer een kinderbraderie, springrekkers, rondritten in een trekker met kar en met een geitenkar, een springkussen en een draaimolen. Er zijn optredens van een poppenkasttheater en de kinderen mogen stokbroodjes bakken in een houtvuur en zelf springtouw maken bij de touwdraaierij.

Oldtimershow
Een groot deel van het Evenemententerrein staat tijdens het Oogstfeest vol met oldtimers. Dat zijn alle deelnemers aan de oldtimershow van auto's, tractoren, motoren, bromfietsen en vrachtwagens. Meer informatie over de aanmelding hiervoor en voorwaarden voor deelname is te vinden op de website van Onstwedder Gaarv'n.

Gratis parkeren
Parkeren kan vlakbij de hoofdingang van het Evenemententerrein en is helemaal gratis. Voor mensen die minder goed ter been zijn, zijn er invalidenparkeerplaatsen direct bij de ingang. Vrijwilligers van de organisatie zorgen voor een ordentelijk verloop van de komende en gaande verkeersstroom. De parkeerplaatsen zijn gemakkelijk te vinden. Bestuurders kunnen de verwijsborden naar het Evenemententerrein volgen, die op vele plaatsen in de omgeving langs de weg staan.

Verkoop van broden en spekdikken op vrijdag
De in een houtgestookte veldoven gebakken broden en spekdikken volgens grootmoeders recept worden altijd heel goed verkocht. De verkoop van de spekdikken en broden uit de veldoven begint dit jaar al op vrijdag 23 augustus vanaf 13.00 uur.

Programma van het 40e Oogstfeest
 
9.00-17.00 uur        
- rommel- en vlooienmarkt
 
10.00 uur            
- officiële opening door voorzitter Jan ten Have van Onstwedder Gaarv'n

10.00-17.00 uur     
- braderie en oogstmarkt
- spekdikken bakken
- demonstraties van vele tientallen oude ambachten door Onstwedder Gaarv'n en Oogstgroep Dwingeloo
- oldtimershow met antieke tractoren, bromfietsen, motoren, personenauto's en vrachtwagens
- machinaal koren dorsen met authentieke dorsmachines
- bakken van vers brood in een houtgestookte veldoven
- optredens van poppenkasttheater
- springkussen
- springrekkers
- kinderbraderie
- gratis rondritten met trekker en kar
- draaiorgel
- gratis rondritten met geitenkar
- demonstraties boomzagen met een antieke zaagmachine
 
10.30, 11.45, 13.30, 15.00 en 16.00 uur       
- livemuziek door duo Wim & Miranda
 
11.00, 13.00, 14.30 en 15.30 uur          
- demo schapendrijven met Border Collies door Landgoedboerderij Oosterheerdt Leek
 
11.00 en 14.00 uur
- modeshow door Modehuis Heije Wubs in Onstwedde

11.15, 14.00, 15.00 en 16.00 uur           
- grasmaaien met zeis
 
11.30, 13.45 en 15.15 uur  
- demonstraties hondendressuur door HDV Alteveer
 
12.00 en 15.00 uur
- modeshow van kledij uit grootmoeders tijd, verzorgd door Grietje Huiges.

 13.15 uur          
- Groninger Boeren Boeldag
 
17.00 uur          
* einde van de festiviteiten

Website Onstwedder Gaarv'n

Foto: Jan Johan ten Have