29.06.2016 Ondertekening coöperatie Markebeheer

Afgelopen jaar is er door een groep bewoners in Centraal Westerwolde (tussen Wedde, Onstwedde en Vlagtwedde) gewerkt aan de totstandkoming van de coöperatie MarkeBeheer.  

Het doel van de coöperatie is het noaberschap in stand te houden en  het landschap (onze ‘voor- en achtertuin’) - zorgvuldig samen met Staatsbosbeheer , de gemeenten en het waterschap - zelf te gaan beheren en onderhouden. De bewoners willen ook graag de samenstelling van de natuur verbeteren door bijvoorbeeld de aanplant van andere struiken en bomen. Tot slot vinden de leden van de coöperatie het zelf produceren van goedkope duurzame energie voor breed gebruik van groot belang. Met het gebruik van de zelf geproduceerde houtblokken en in de toekomst de zelfgeperste pellets kan het milieu gespaard worden. Ook Staatsbosbeheer onderschrijft deze doelen en dat is de reden dat de samenwerking formeel wordt vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst voor meerdere jaren. Hiermee hebben beide partijen een formele basis gelegd om samen – met natuurlijk ook de bewoners – ondermeer een ontwikkelvisie en beheerplan op te gaan stellen. Met deze plannen wordt in beeld gebracht hoe het gebied er in de toekomst uit zou moeten gaan zien en welke acties de leden van de coöperatie de komende jaren zullen moeten verrichten. Afgelopen winter zijn de eerste coöperatieleden al begonnen met de uitvoering van een proefgebied. 
Dit alles met het uiteindelijke doel Centraal Westerwolde nog mooier en leefbaarder te maken! De feestelijke ondertekening heeft plaatsgevonden op woensdag 29 juni om 16.00 uur in Onstwedde/Wessinghuizen op de Kempkebosweg 2.