16.04.2013 Nieuw: Gasterij Natuurlijk Smeerling

Margriet Nieuwenhuis nieuwe exploitant voormalig Smeerlings Theehuis

Gasterij Natuurlijk Smeerling prikkelt alle zintuigen

Margriet Nieuwenhuis uit Smeerling is met ingang van Pasen de nieuwe exploitant van Gasterij Natuurlijk Smeerling. Zij pacht de horecagelegenheid – die de afgelopen twintig jaar succesvol door de familie Kelders werd gerund als Smeerlings Theehuys - van Natuurmonumenten. In nauwe samenwerking met die organisatie wil zij het etablissement in de statige Westerwoldse boerderij verder uitbouwen. ,,Wij willen alle zintuigen gaan prikkelen’’, zegt Margriet.

,,Het leek mij al jaren heel erg leuk om deze zaak nog eens te gaan runnen’’, vertelt de kersverse uitbaatster, die is opgeleid als facilitair manager en in verschillende functies werkzaam was in de zorgsector, onder meer het Refajaziekenhuis Zorggroep Meander en de laatste drie jaar als hoofd receptie en beveiliging van de Ommelander Ziekenhuis Groep. Die baan zegde zij op om aan dit avontuur te beginnen. Daarover vertelt zij: ,,Ik deed mijn werk met veel plezier. Maar hier lag een kans die ik graag wilde aangrijpen.’’ Dat zij met haar gezin ook woonachtig is in Smeerling, heeft volgens Nieuwenhuis geen invloed gehad op de beslissing van Natuurmonumenten om haar als exploitant te kiezen: ,,Een extern bureau begeleidde deze keuze en ging daarbij volledig af op het businessplan dat gegadigden indienden. De keuze is gelukkig puur op basis van inhoudelijke argumenten gemaakt.’’

Bekroning
Nieuwenhuis volgt de familie Kelders op, die het Smeerlings Theehuys twee decennia opbouwden tot een etablissement met een prima naam in een grote regio. Zo wonnen zij in 2012 de Teenstraprijs als mooiste Groninger historische boerderij met horecafunctie. Geen geringe prestatie, gezien de sterke concurrentie van onder meer Schathuis Fraeylemaborg in Slochteren, Schathuis Menkemaborg in Uithuizen en Herberg Onder de Linden in Aduard. ,,Een bekroning op het werk van de familie Kelders’’, vindt Nieuwenhuis.

Natuurlijk
Met de wisseling van exploitant krijgt de zaak ook een nieuwe naam. En een  verder uitgebreide horecafunctie. Want naast theetuin is de gasterij ook een plek waar gasten de lunch kunnen gebruiken.  De naam ‘natuurlijk’ is daarbij niet voor niks gekozen. Nieuwenhuis: ,,Mede door een voedselallergie van onze zoon, houd ik mij al jaren bezig met voedsel en ingrediënten. Als je daar op gaat letten, merk je pas hoe veel ongezonde dingen wij eten en drinken. Mijn filosofie is dat we terug moeten naar de eenvoud, terug naar de natuur. Dat was een speerpunt van het ondernemingsplan dat ik Natuurmonumenten heb voorgelegd.

Samenwerking
De gezonde, natuurlijke ingrediënten en producten betrekt Margriet zo veel mogelijk bij leveranciers uit de directe omgeving. ,,We moeten samen de schouders eronder zetten in de regio’’, vindt zij. Samenwerking met partijen in de nabijheid – en Natuurmonumenten - zoekt zij ook bij de opzet van arrangementen, zoals themabijeenkomsten, wandelarrangementen, kinderfeestjes of teambuildingdagen. Daarover: ,,De gasterij ligt in een prachtig gebied, middenin beschermd dorpsgezicht Smeerling en op een steenworp afstand van prachtige gebieden als Ter Wupping, het Metbroekbos en het Eemboerveld. Dat biedt geweldige mogelijkheden.’’

Zintuigen
‘Gasterij Natuurlijk Smeerling en Natuurmonumenten prikkelen al uw zintuigen’, luidt het credo: luisteren naar natuurgeluiden, genieten van prachtige uitzichten, ruiken van heerlijke geuren en smullen van lekkernijen. Maar ook genieten van culturele activiteiten, zoals muzikale optredens, creatieve workshops en tentoonstellingen, om te beginnen een expositie van cursisten van stichting Kunstzinnige Vorming Stadskanaal De Pauw.
Ook prikkelend voor de zintuigen was de Paasbrunch waarmee Gasterij Natuurlijk Smeerling tijdens de paasdagen voor het eerst de deuren opende.

Bron: Lougblad / door Jan Johan ten Have

Website

Brochure