08.06.2022 Meedenken voorontwerp omgevingsplan

De gemeente Stadskanaal maakt een nieuw bestemmingsplan voor de hele gemeente. In dat plan oefent de gemeenten met onderdelen van de Omgevingswet die volgend jaar in gaat. Daarom heet het een voorontwerp omgevingsplan. Het nieuwe plan vervangt zeven grote en meerdere kleine bestemmingsplannen die nu in de gemeente gelden. Het eerste concept van het nieuwe omgevingsplan is klaar en ligt binnenkort ter inzage. Om het nieuwe omgevingsplan zo juist en volledig mogelijk op te stellen, nodigt de gemeente iedereen in de gemeente uit om mee te denken over het plan.

Toetsingskader
Het nieuwe plan vormt het toetsingskader voor activiteiten in de fysieke leefomgeving. Zo zijn in het omgevingsplan regels opgenomen over de manier waarop men gronden en gebouwen mag gebruiken, bijvoorbeeld voor een woning of een bedrijf. Ook staat erin wat de bouwmogelijkheden op een perceel zijn. Nieuw zijn regels over het toetsen aan de welstandseisen, het kappen van bomen, het maken van een uitrit en over reclame-uitingen. Als een omgevingsvergunning wordt aangevraagd, toetst de gemeente met het omgevingsplan of de vergunning verleend kan worden.

Plan ter inzage
Het voorontwerp omgevingsplan ligt ter inzage van 9 juni tot en met 21 juli 2022. Wethouder Goziena Brongers: “We nodigen iedereen uit om te kijken of het plan zo goed en volledig opgesteld is. Misschien zijn er verbeteringen mogelijk of zijn er ideeën hoe het anders kan. Of klopt de bestemming van een perceel niet. Inwoners kunnen dan een reactie over het voorontwerp geven. Die reacties nemen we mee bij het opstellen van het definitieve plan.”

Bekijken op inloopmomenten
Het concept omgevingsplan is te bekijken op de website Ruimtelijkeplannen. Een uitleg hoe deze website werkt, staat op de website van de gemeente, onderdeel omgevingswet. Het omgevingsplan is tijdens openingstijden van het gemeentehuis ook digitaal in te zien in het gemeentehuis. Daarnaast organiseert de gemeente zes inloopmomenten in diverse dorpen om het omgevingsplan in te zien. Elke inwoner kan tijdens deze inloopmomenten het omgevingsplan bekijken. Medewerkers van de gemeente geven dan informatie, beantwoorden vragen en helpen bij het digitaal inzien van het plan.

Op de volgende dagen en plekken is een inloopmoment georganiseerd:
Dinsdag 14 juni                   16.00- 20.00         Theater Geert Teis, Stadskanaal
Woensdag 15 juni               16.00- 20.00         MFA Lint, Musselkanaal
Donderdag 16 juni              16.00- 20.00         Dorpshuis de Drijscheer, Alteveer
Dinsdag 21 juni                   16.00- 20.00         D’Ekkelkaamp, Onstwedde
Woensdag 22 juni               16.00- 20.00         ‘t Lange End, Stadskanaal
Donderdag 23 juni              16.00- 20.00         Café Summertime, Mussel

Website Ruimtelijkeplannen

Website gemeente

Foto: archief Onstwedde.info