25.04.2022 Lintjes voor Jaap en Fenny Kramer

Acht gedecoreerden tijdens lintjesregen in Stadskanaal

De gemeente Stadskanaal is maar liefst 7 leden en 1 ridder in de Orde van Oranje Nassau rijker. Acht inwoners ontvingen de dag voor Koningsdag een Koninklijke Onderscheiding, waaronder twee echtparen. Burgemeester Klaas Sloots verraste dinsdag 26 april de volgende inwoners met hun onderscheiding:

Echtpaar Norder
Jan en Smiljka Norder uit Stadskanaal zijn de oprichters van het museum Musica. Het museum werd in 1992 opgericht en was te vinden in het voormalige Bethelkerkje in Stadskanaal-Noord. Het echtpaar heeft het museum op eigen kracht opgebouwd en voor eigen rekening in stand gehouden. Ze hebben het samen met vele vrijwilligers ruim 28 jaar lang dit museum gerund. Er was werkelijk van alles te zien. Van draaiorgels tot speeldozen en van oude radio's tot harmonica's. Meer dan 80.000 bezoekers, zowel uit de regio als daarbuiten, hebben kunnen genieten van de bijzondere collecties en de unieke sfeer. Het museum heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het toeristisch aanbod in Stadskanaal. Vanwege de gezondheidssituatie van meneer Norder, in combinatie met de coronasituatie, heeft het echtpaar afgelopen najaar met pijn in het hart besloten de deuren van het museum te sluiten. Meneer en mevrouw Norder zijn beide benoemd tot Lid in de orde van Oranje-Nassau.

De heer Ben Wiersema
Ben Wiersema uit Stadskanaal is voorgedragen vanwege zijn enorme inzet, passie, deskundigheid, betrokkenheid en empathie waarmee hij zich al tientallen jaren inzet voor de basketbalsport. Hij heeft zich 26 jaar lang vrijwillig ingezet voor de basketbalvereniging Jahn II in Stadskanaal, als mede-oprichter, trainer/coach, bestuurslid en scheidsrechter. Ook heeft hij diverse taken voor de  Nederlandse Basketbalbond uitgevoerd, hier heeft hij onder andere als hoofdopleider de opleidingen gemoderniseerd. Dhr. Wiersema heeft zowel nationale als internationale basketbalclinics georganiseerd en mede dankzij hem is het 3 tegen 3 spel (minibasketbal) een succes geworden. Meneer is benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau.

De heer Henk Schipper
Henk Schipper uit Stadskanaal is al sinds 1975 vrijwilliger bij de Protestantse Gemeente Stadskanaal waar hij onder andere vrijwillig koster is, faciliteiten regelt, onderhoudswerkzaamheden verricht  & oud papier inzamelt. Daarnaast is het 33 jaar lang bij de vrijwillige brandweer geweest en is hij al 27 jaar lang vrijwilliger bij VKR Stadskanaal (Verkeersregelaars Stadskanaal). Ook is Dhr. Schipper vrijwilliger bij Museumspoorlijn STAR, bij Stichting Museum Philips Stadskanaal & bij Stichting Welstad. Meneer is benoemd tot Lid in de orde van Oranje-Nassau.

De heer Jan Wever
Jan Wever uit Stadskanaal staat bekend als een zeer betrokken en gedreven persoon, die altijd voor buren en andere bekenden klaarstaat. Hij is 47 jaar lang vrijwilliger bij de Christelijke Gereformeerde Kerk Het Lichtbaken in Stadskanaal geweest en hij is 19 jaar lang vrijwilliger bij de CNV Hout-en Bouwbond geweest, deels als bestuurslid en deels als OR lid.  Hij helpt sinds 2007 als ondersteuner bij belastingaangiftes bij de Protestants Christelijke Ouderenbond. Meneer is benoemd tot Lid in de orde van Oranje-Nassau.

Echtpaar Kramer
Zowel Jacob Kramer als zijn vrouw Fenny Kramer – Haveman uit Onstwedde werden verrast door de burgemeester met een onderscheiding. Ook is hij Leider Jeugdwerk en ouderling  geweest bij de gereformeerde kerk in Smilde van 1978 tot 1985. Daarnaast was hij voorzitter van het bestuur Langeveldschool Onstwedde van 1988 tot 1992. Sinds 2005 is hij koster, gastheer en doet hij het onderhoud bij de gereformeerde kerk in Onstwedde en is hij vrijwilliger bij Stichting Welstad. Ook is hij bakker bij Stichting Onstwedder Gaarv’n sinds 2019, waar hij demonstraties geeft als bakker en bakt broden op ambachtelijke wijze in een houtoven. Fenny Kramer – Haveman heeft in de periode van 1987 tot 1993 als vrijwilliger gewerkt bij de gereformeerde kerk in Onstwedde als bezoekmedewerker. Daarna was ze voor de kerk werkzaam als koster, coördinator kosters, preekvoorziener, ouderling, coördinatie organisten en lid team covid-19. Ook was ze van 2010 tot 2017 penningmeester Zangvereniging Nil Sine Labore. Meneer en mevrouw Kramer zijn beide benoemd tot Lid in de orde van Oranje-Nassau.

Otto de Vries
Otto de Vries is woonachtig in Stadskanaal en doet al sinds 1962 voor 8 uur per week diverse vrijwilligerswerkzaamheden voor de Protestantse gemeente Stadskanaal. Daarnaast is hij ook al sinds 1962 bestuurslid en lid klachtencommissie bij de Christelijke stichting BCM Zorg en Dienstverlening. De heer De Vries staat ook bekend om zijn diverse vrijwilligersdiensten in de buurt (Stadskanaal Noord). Van 1970 tot 1980 is hij bestuurslid geweest van CNS de Tweemaster in Stadskanaal. Meneer is benoemd tot Lid in de orde van Oranje-Nassau.

Bron: gemeente Stadskanaal