31.08.2022 Lezingen en kunst heksenvervolging

Ook de komende maand toont Artphy in Wessinghuizen/Onstwedde de bijzondere tentoonstelling ‘Heks!’. Acht beeldend kunstenaars verbeelden de heksenvervolging. In vele kleuren en geuren (ook letterlijk). De geschiedenis van de heksenverbranding en het hedendaagse seksisme worden fantastisch verbeeld.

In september organiseert Artphy lezingen, gegeven door vier wetenschappers.
Zondagmiddag 4 september staan de historicus Albert Buursma en de filoloog László Sándor Chardonnens stil bij de heksenvervolging in Groningen en gaan ook dieper in op de toverij in de middeleeuwen.

Op 18 september om 15.00 uur bespreekt de filosoof Marsha Bruinen de heksenvervolging en de vrouwenemancipatie in een breed historisch perspectief in relatie met MeToo. Sociaal psycholoog Susanne Täuber gaat uitgebreid in op ons stigmatiserende gedrag met de titel ‘De heks en de beul, dat zijn we allebei’. Op beide middagen zal Rose Akras een intrigerende performance geven. De entreekosten bedragen 10 euro (inclusief een drankje).

Voor beide middagen zijn de drie (geestelijke) leiders van de kerken en gemeente Westerwolde uitgenodigd om samen de rehabilitatie van de verbrande heksen te bespreken.

Artphy ligt in het buurtschap Wessinghuizen, in het centrum van Westerwolde, en is omringd door een prachtige landschapstuin, bos/natuur, akkers en weidegronden. Het gratis bezoek aan de tentoonstelling is ook een mooie gelegenheid om te wandelen over een van de ommetjes rond de beken in Wessinghuizen/Veele/Höfte en niet te vergeten de Giezelbaarg waar de heksen verbrand werden.

Website

Foto's: Stichting Artphy