30.04.2019 Jubileumdienst ds. Marchand

Het is maandag 6 mei precies 40 jaar geleden dat ds. Marchand in Onstwedde werd bevestigd als predikant. Zondagochtend 5 mei om 9.30 uur gaat ds. Marchand voor tijdens de eredienst van de Hervormde gemeente in Onstwedde.

mei 1979 - 5 mei 2019

Zondag 5 mei hoop ik in de morgendienst voor te gaan. Dat is precies 40 jaar nadat ik door Dr. C.A. Tukker uit Noordhorn, bij wie ik het vicariaat had gedaan in de morgendienst was bevestigd tot predikant met als tekst:  Maar door de genade van God ben ik wat ik ben, en Zijn genade voor mij is niet tevergeefs geweest. 1 Korinthe 15:10a. Daarna volgde de handoplegging waaraan naast de bevestiger o.a. deelnamen ds. van Dijk de consulent uit Tange Alteveer, ds. Verboom uit Waddinxveen, ds. van Rennes uit Sprang, ds. Bolijn uit Vlagtwedde, ds. Lingen uit Ter Apel, ds. Kastelein uit Stadskanaal, en ds. Enderlé uit Oostwold.
In de middagdienst deed ik intrede met de tekst:  Maar nu, Christus ís opgewekt uit de doden en is de Eersteling geworden van hen die ontslapen zijn. 1 Korinthe 15:20.

We verhuisden vanuit de pastorie in Dorkwerd (waar ik van 1976 tot 1979 pastoraal werker was geweest) naar de Havenstraat met onze twee kinderen: Leneke van 3 jaar en Arjan van 1 jaar. In de Onstwedder tijd kwamen er nog twee kinderen bij: Reina en Wouter.
Na Onstwedde volgde Het Anker in Harderwijk in 1983, waar de jongste, Hubert werd geboren. Van Harderwijk verhuisden we naar Het Kerkelijk Centrum in Ermelo in 1988.
In 1996 vertrokken we naar de Martinikerk in Groningen.
En van 2006 tot 2018 stonden we in de Nieuwe Kerk in Nieuwerkerk aan den IJssel, waar in oktober j.l. het emeritaat inging.

We zijn dankbaar dat de kerkenraad ons heeft uitgenodigd op 5 mei a.s. bij u de dienst te leiden en stil te staan bij deze 40 jaar.
We kijken ook met heel veel dankbaarheid terug op de dienst aan God en aan de kerk. De herinneringen zijn te veel om te noemen.
Laat ik daarom voor nu zeggen dat de tekst van de bevestiging voor ons nog altijd bijzonder waar is: door Gods genade ben ik die ik ben en door Gods genade heb ik (ondanks een haperende gezondheid) al die jaren mijn werk mogen doen.
Geknield op de knielbank voel ik nog de druk van de handen op het hoofd en hoor de teksten die ze uitspraken. Op dat moment wist ik me opgenomen in de Kerk der eeuwen, in de traditie der Apostelen. Zo heb ik het ambt van predikant al die jaren ervaren. Een schakeltje in de lange keten die Christus spant van zijn hemelvaart tot zijn Wederkomst.

We hopen u zondag 5 mei te ontmoeten.
Met hartelijke groet,
Ds. en mevr. Marchand

Bron: Website Hervormd Onstwedde