07.01.2021 Iedere euro komt bij het kind terecht

De gemeente Stadskanaal heeft de Stichting Leergeld Zuid-Oost Groningen een subsidie van  € 70.000,00 verleend.

Ook de gemeenten Westerwolde, Veendam, Pekela en Oldambt hebben in de buidel getast. Samen hebben de vijf gemeenten zo'n drie ton op tafel gelegd en ook de provincie Groningen heeft weer een financiële bijdrage overgemaakt.

Aan de zijlijn
"Het geld wordt onder het motto 'Nu meedoen, straks meetellen' gebruikt om kinderen van ouders met een smalle beurs te ondersteunen", vertelt de 71-jarige Jan Bessembinders uit Onstwedde. "Steeds meer kinderen in Nederland kunnen om financiële redenen niet meedoen aan activiteiten die voor hun leeftijdsgenootjes heel normaal zijn. Zij staan vaak letterlijk aan de zijlijn. Leergeld wil deze kinderen mee laten doen."

Fantastisch werk
De voormalige wethouder van Stadskanaal is zes jaar voorzitter en heeft niet lang geaarzeld toen hij destijds werd benaderd om de voorzittershamer over te nemen. "De Stichting en de vele enthousiaste vrijwilligers doen fantastisch werk. Dankzij Leergeld kunnen kinderen onder meer lid worden van een sportvereniging, op de fiets naar school, een laptop aanschaffen of toch mee op schoolreis. Per kind wordt per jaar maximaal 300 euro vergoed. En zeker niet onbelangrijk: iedere toegezegde euro komt voor honderd procent bij het kind terecht."

Zo'n 1600 kinderen in de leeftijd van vier tot achttien jaar in de vijf gemeenten zijn in het afgelopen jaren door Stichting Leergeld Zuid-Oost Groningen ondersteund. Hun ouders/verzorgers hebben een lager inkomen dan 130 procent van de norm voor bijstandsuitkeringen.

Ruimte voor extra aanvragen
"We willen graag dat meer gezinnen in ons werkgebied met een laag inkomen ons weten te vinden", vervolgt Bessembinders. "Er is namelijk nog financiële ruimte voor 400 extra aanvragen. Maar het blijft lastig om de doelgroep te bereiken. Ook nu Leergeld Nederland samen met Nationaal Fonds Kinderhulp, Jeugdfonds Sport en Cultuur en Stichting Jarige Job de handen ineen hebben geslagen met het project Sam&. Nu doet hooguit 60, 70 procent van die gezinnen een beroep op onze steun. Dat percentage moet echt omhoog in de komende jaren."

Bron/foto: Kanaalstreek