24.06.2013 Hooghei een fijne plek voor jong en oud

Zaterdag kon het publiek een kijkje nemen bij Boerderij Hooghei aan de Barkhoornweg 9 te Onstwedde.

Zaterdag openden zorgboerderijen hun deuren voor het publiek tijdens een landelijke open dag. Iedereen die graag een kijkje wilde nemen op een zorgboerderij was van harte welkom. Ook Boerderij Hooghei liet belangstellenden een kijkje in de keuken nemen.

Boerderij Hooghei is een gemengd agrarisch bedrijf in combinatie met zorg. Er wordt samengewerkt met PrO Stadskanaal (school voor praktijkonderwijs), Stichting Natuurmonumenten en met Staatsbosbeheer waarvoor een deel van het landschap wordt onderhouden. Ze bieden dagbesteding voor jong en oud in een vertrouwde en verantwoorde omgeving, met veel structuur en duidelijkheid om zo het zelfvertrouwen van cliënten te vergroten en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Daarnaast biedt Boerderij Hooghei dagbesteding voor ouderen, onder begeleiding van een verpleegkundige.

Leerlingen van PrO Stadskanaal komen op de boerderij voor praktijkonderwijs. Dagelijks komt een groep van 10 a 15 leerlingen naar de boerderij. Hier krijgen ze les van een leerkracht in een speciaal gebouwd lokaal. Naast de theorie is er heel veel praktijkonderwijs. Ze leren het vee verzorgen, een moestuin aanleggen, sleutelen aan een tractor en alles wat er verder aan werkzaamheden op een boerderij voorkomt. Voor een aantal onderdelen kunnen zij een certificaat behalen. Deze certificaten kunnen in sommige gevallen een basis zijn om door te stromen naar regulier onderwijs.

De ouderen komen samen in de gezellige huiskamer. Zij doen hier diverse activiteiten en helpen, voor zover ze dat nog kunnen en willen,  mee met allerlei klusjes. De cliënten komen uit de ruime omgeving rond Onstwedde. Ze worden gehaald en gebracht met busjes van de zorgboerderij.

De federatie Landbouw en zorg heeft aan Boerderij Hooghei het branchekeurmerk “Kwaliteit laat je zien” toegekend. Met het keurmerk maakt Boerderij Hooghei zichtbaar hoe en wat ze aanbieden aan begeleiding en zorg. Cliënten en hun zorgpartners weten dan wat ze mogen en kunnen verwachten en zo bepalen of de zorg en begeleiding aansluit op hun verwachting en wensen.

Verder is Boerderij Hooghei lid van de stichting Zorgboerderijen Groningen en Aequor en Calibris gecertificeerd. Aequor staat voor kennis- en communicatiecentrum voedsel en leefomgeving en Calibris voor kenniscentrum voor leren in de praktijk in Zorg, Welzijn en Sport. Dit betekend dat Boerderij Hooghei erkend leerbedrijf is voor stagiaires.

Website Boerderij Hooghei

Bron: Westerwolde Actueel

Fotoreportage