25.03.2021 Hemd van het lijf met Abel Jan Huiges

Medewerker Rie Strikken van de leukste krant in de regio vraagt elke week een inwoner van de Kanaalstreek en Westerwolde het hemd van het lijf.

In aflevering 161 is het de beurt aan Abel Jan Huiges uit Onstwedde.

In de smaakvol ingerichte, kleurrijke wachtruimte van dap (dierenartspraktijk) Onstwedde staat een vitrinekast met bruine apothekersflessen, met, in een sierlijk ouderwets handschrift beschreven, enigszins vergeelde etiketten en een rekening uit 1970 van de toenmalige dierenarts De Vries in Onstwedde voor de heer Abel Huiges, de grootvader van Abel Jan.

Vrolijke wandbekleding met boekpatroon verwijst naar de vroegere bibliotheekfunctie van het gebouw. Over het unieke ontwerp en de indeling van de balie is grondig nagedacht. Een zijwand wordt gesierd met uitvergrote ansichtkaarten van oud-Onstwedde. Met verende tred arriveert Abel Jan Huiges en kijkt mee naar het tafereel uit begin vorige eeuw. Abel Jan Huiges: "Als je hier uit het raam kijkt dan herken je daar het huis van de ansichtkaart. Ik vind dat mooi, die verbinding met het verleden."

Het geslacht Huges (Huiges) is tot voor 1600 terug te leiden in Onstwedde.

Veel hoogopgeleide mensen trekken tegenwoordig weg uit de streek. Abel Jan ziet daar, mede door de mogelijkheden van internet, niet de noodzaak toe.

Abel Jan Huiges aarzelde geen moment, toen hij, na omzwervingen in het buitenland, in 2011 de mogelijkheid kreeg om te participeren in de dierenartspraktijk in zijn geboortedorp.

Lees meer/foto

Bron: Kanaalstreek