05.08.2022 ‘Heks!’ in Artphy

De komende twee maanden toont Artphy in Wessinghuizen/Onstwedde een heel bijzondere tentoonstelling met de titel ‘Heks!’.

Acht beeldend kunstenaars zijn de uitdaging aangegaan om nieuwe kunstwerken te maken op dit actuele onderwerp. Vanuit verschillende invalshoeken hebben ze het thema benaderd. De kunstenaars Jimini Hignett, Ayo, Remco Torenbosch, Susanna Inglada, Beth Namenwirth, Laurence Herfs, Hertog Nadler en Rose Akras komen van oorsprong niet alleen uit Nederland maar ook uit Spanje, Israël, Oeganda, Engeland, Verenigde Staten en Brazilië. Ook zijn ze van uiteenlopende leeftijden. Deze grote diversiteit aan kunstenaars maakt het dat in vele kleuren en geuren (ook letterlijk) de oude geschiedenis over de heksenverbranding en het hedendaagse seksisme fantastisch verbeeld zijn.

Afgelopen weekend heeft wethouder Egbert Hofstra van Stadskanaal de tentoonstelling onder grote belangstelling geopend en ook het eerste boek Heks! in ontvangst mogen nemen. Een boek met vier wetenschappelijke essays van Albert Buursma, László Sándor Chardonnens, Marsha Bruinen, Susanne Täuber en vier fantasy-verhalen van Christien Boomsma, Bianca Mastenbroek, Heleen van den Hoven en Martijn Lindeboom. In de essays komt het brandmerken, onderdrukken door de eeuwen heen aan de orde en eveneens de actualiteit m.b.t. ons stigmatiserende gedrag en het wereldwijde verzet tegen vrouwenemancipatie.

Tot en met 2 oktober is er alle gelegenheid om op vrijdag-, zaterdag- of zondagmiddag de expositie te bezoeken. 4 en 18 september worden lezingen gegeven afgewisseld met performances van Rose Akras en de groep FLAM. Op deze middagen worden de burgemeester, dominee en pastoor gevraagd te reageren op het verzoek van rehabilitatie van de 21 verbranden heksen.

Artphy ligt in het buurtschap Wessinghuizen, in het centrum van Westerwolde, en is omringd door een prachtige landschapstuin, bos/natuur, akkers en weidegronden. Het gratis bezoek aan de tentoonstelling is ook een mooie gelegenheid om te wandelen over een van de ommetjes rond de beken in Wessinghuizen/Veele/Höfte en niet te vergeten de Giezelbaarg waar de heksen verbrand zijn.

Website

Foto's: De illustratie is gemaakt door Remco Nieboer met een afbeelding van een van de 365 beeldjes van Jimini Hignett uit de 'rookwolk' boven de brandstapel. De foto's van de opening zijn van Hans Banus.