15.11.2021 Haalbaarheid mobiele zonnepanelen

Het plaatsen van mobiele zonnepanelen in een perceel met bloemenstroken en gewassen is haalbaar, maar afhankelijk van de situatie en moet per locatie bekeken worden. Dat blijkt uit onderzoek van het Louis Bolk Instituut.

Het instituut werkt samen met Bolderdijk Boerderij uit het Groningse Onstwedde en zonnepaneelleverancier GroenLeven. Ze proberen zo een beeld te krijgen wat van de effecten zijn van mobiele zonnepanelen op de biodiversiteit en de haalbaarheid van een dergelijke opstelling is.

Voor de demo is een meerjarig akkerrandenmengsel ingezaaid in een perceel met strokenteelt in de Veenkoloniën in Groningen. Aan de rechterkant van de biodiversiteitsstrook werd gerst verbouwd. Aan de linkerkant werden gerst en cichorei in stroken van 6 meter geteeld. In de strook stonden drie clusters met zonnepanelen.

Monitoren vegetatie
Op verschillende locaties in de biodiversiteitsstrook (onder en tussen de panelen) en in de gewassen is de vegetatie gemonitord en zijn de insecten- en wormenaantallen geteld. Ook is er gekeken naar de rentabiliteit van de energieopwekking, net als de kosten en opbrengsten van de aanleg van mobiele zonnepanelen op een bloemenstrook.

In de open stukken tussen de panelen werden significant meer insecten aangetroffen dan onder de panelen. In het gewas werden minder insecten gevangen dan in de biodiversiteitsstrook. Er bleek geen effect te zijn op het aantal gevangen insecten in het gewas als deze dichter bij de bloemenstrook lag.

Rentabiliteit
GroenLeven heeft gerekend aan de rentabiliteit van de verplaatsbare zonnepanelen in een akkerbouwsysteem. Deze is afhankelijk van het eigen verbruik van de boer, de afstand tot het huisperceel en de opstelling van de panelen. Het Louis Bolk Instituut concludeert dat de haalbaarheid van mobiele zonnepanelen in een perceel met gewassen afhangt van de situatie en dat deze per locatie bekeken moet worden. Meer resultaten zijn te vinden in de rapportages van 2020 en 2021.

Bron/foto's: Nieuwe Oogst