14.10.2019 Grote tentoonstelling van Nico Kok

In de blauwe kunstkathedraal  van de stichting Artphy in het buurtschap Wessinghuizen is een indrukwekkende tentoonstelling te zien van Nico Kok.

De tentoonstelling omvat een overzicht van zowel ruimtelijke werk als werken op het platte vlak en telt meer dan 150 objecten. Kok genoot zijn opleiding tot beeldhouwer aan de Gerrit Rietveldacademie in Amsterdam. Al veertig jaar manifesteert hij – ook internationaal - zich als zelfstandig opererend kunstenaar. 

Opvallend voor het geheel is de grote verscheidenheid aan gebruikte materialen, zoals graniet, piepschuim, ijzer, karton, rubber, hout, elastiek en papier.

Steeds weer slaagt Nico Kok erin onvermoede eigenschappen van het materiaal aan het licht te brengen. Hij doet dit op zo’n manier dat er uitzonderlijk werk ontstaat waarin tegenstellingen een belangrijke rol spelen. Het gaat dan om ruw en glad, beeld en spiegelbeeld, donker en licht, zwaar en licht, open en dicht. 
Een speciaal onderdeel zijn de “rubbings”. Een rubbing is een wrijfdruk ofwel reliëfdruk. De interessante rubbingcomposities vormen een boeiend facet in de tentoonstelling. Heel bijzonder ook zijn de ruim bemeten objecten van “getrommelde” en verkleurde blokjes polystyreen (piepschuim).
Trommelen is een schuurproces waarbij materiaal met water en schuurpoeder in een trommel wordt rondgedraaid. Deze werkwijze past de kunstenaar ook toe voor sommige van zijn stenen beelden, scherfwerken en de houtwerken. Sommige objecten gaan een aangename visuele relatie aan met de opengewerkte constructie van het ruime expositiegebouw van Artphy.

Het werk van Nico Kok is niet bij een bepaalde richting of stroming onder te brengen, hij volgt zijn eigen(wijze) pad. En dat is goed te zien in deze grote fraaie tentoonstelling, waar een ieder kunstwerken vindt naar eigen gading.

De officiële opening is op zaterdag 26 oktober, vanaf 15.00 uur.

De tentoonstelling is al te bezichtigen.

U bent van harte welkom op de vrijdag, zaterdag en zondagmiddag tot en met 15 december.

Website Artphy

Foto's: Yvonne Boekling