18.06.2019 Gemeenteraad tandenknarstend akkoord

Een meerderheid van de gemeenteraad van Stadskanaal kan zich, zij het tandenknarsend, vinden in een belastingverhoging van 16 procent voor de inwoners.

De forse stijging van de onroerendezaakbelasting (ozb) levert jaarlijks 1 miljoen euro op. De maatregel staat in de half juni gepresenteerde Ambitienota, met daarin voorstellen om te bezuinigen en investeringen om de leefbaarheid op peil te houden.

Stadskanaal bezuinigt al jaren, maar blijft financieel in zwaar weer. Ook de begroting van dit jaar laat een miljoenentekort zien en de bodem van de pot met algemene reserves is al in zicht.

De meeste fracties snappen de keuze om de stijging van de ozb zelf door te voeren. Immers, als Stadskanaal rode cijfers blijft schrijven komt de gemeente onder toezicht van de provincie en, zoals onder meer Bert van Beek van coalitiepartij ChristenUnie memoreerde, het eerste wat de regionale overheid zal voorschrijven is een verhoging van de ozb.

Het ozb-tarief in Stadskanaal is een van de laagste in de provincie. Met de stijging, vanaf 2020, komt de gemeente uit op het gemiddelde in Groningen. Alle maatregelen tezamen in de Ambitienota levert een totale besparing op van 3,5 miljoen euro.

Tegenover de belastingvermeerdering en het aantrekken van de broekriem in allerlei sectoren, zoals wmo, bevolkingszaken, jeugdzorg, minimabeleid en bijvoorbeeld 420.000 euro op ‘groen’, wordt geïnvesteerd. Zoals in een nieuw treinstation (circa 500.000 euro), de openluchtzwembaden in Musselkanaal, Onstwedde en Stadskanaal-Noord en een nieuw gezamenlijk gebouw voor obs Neuteboomschool en cbs Maarsborg. Ook wordt onderzocht of er een nieuwe sporthal moet komen en de raadszaal is toe aan een opknapbeurt. Dat kost 285.000 euro.

Bron: DVHN