11.08.2020 Een week met een traan in Onstwedde

In verschillende Groninger dorpen zijn maandag, rekening houdend met corona, de vakantiespelweken begonnen. Maar niet in Onstwedde, waar zo een 58-jarige traditie wordt onderbroken.

En dat doet veel kinderen maar ook volwassenen in dat dorp pijn. Onder hen is zeker de 22-jarige Martine Wubs. Zij is voorzitter van de organiserende Stichting Vakantiespelweek Onstwedde, die enkele maanden geleden besloot de editie 2020 af te gelasten vanwege de coronacrisis.

,,We hebben dat besluit genomen toen in Den Haag het verbod op evenementen werd afgekondigd’’, zegt Wubs. ,,Momenteel mogen kinderen wel weer bij elkaar zijn, maar bij onze Week zijn ook veel ouders en leidsters, onder hen ook jonge volwassenen, betrokken. Dat brengt risico’s met zich mee. Ook stond een uitje met bussen op het programma en dat hadden we moeten aanpassen. Het alsnog laten doorgaan was kortom eigenlijk geen doen.’’
Jeugdsoos

En dus blijft het de komende dagen stil in en rond de jeugdsoos De Boerderij. Daar namelijk komen altijd in de laatste week van de zomervakantie zo’n 200 kinderen uit het dorp bijeen om de Vakantiespelweek te ‘vieren’. Aan de hand van een thema doen ze allerlei spelletjes, trekken ze eropuit en houden ze een optocht door het dorp. De traditie is zo sterk dat ouders bij het plannen van hun vakantie rekening houden met de Week: geen kind wil die missen.

Dat gold vroeger ook voor Martine Wubs. ,,Heel jong al deed ik voor het eerst mee aan de Vakantiespelweek. Als tiener was ik een van de leidsters en nu dus voorzitter. De Vakantiespelweek hoort er helemaal bij voor mij, en vandaag (maandag, red.) is dan ook een vreemde dag. Overigens hebben we woensdag en donderdag wel een feestavond voor de kinderen, om hen toch nog iets te geven. Het is beter dan helemaal niets.’’

Bron/foto: DvhN