22.10.2020 Daan Vermaat bouwt een planetarium

Student sterrenkunde Daan Vermaat (20) bouwt een planetarium in de schuur van zijn ouders in Onstwedde. Het planetarium uit 1781 van Eise Eisinga in Franeker, het oudste werkende planetarium ter wereld, is zijn grote voorbeeld.

Een zeilboot uit 1920 van glanzend eikenhout vult de garage van de familie Vermaat in Onstwedde. De restauratie is het jongste project van Daan Vermaats vader, een oud-meubelmaker. Naast het schip staat Daans levenswerk in wording: een planetarium.

Op een werkbank liggen schetsen van omloopbanen van planeten. Bovenin staat: Daans planetarium. De 20-jarige student sterrenkunde herinnert zich nog precies wanneer het idee bij hem opkwam. ,,Ik was 6 en we brachten een bezoek aan het planetarium van Eise Eisinga in Franeker. Ik weet nog dat het een verpletterende indruk maakte. Ik vond het zo mooi, zo goed. De omlooptijden van de planeten zijn perfect weergegeven.’’

Alles klopt tot vier cijfers achter de komma
Het idee liet hem niet los. In het laatste jaar van het Parcival College in Groningen maakte hij zijn profielwerkstuk over een planetarium, Daans planetarium. Ontwerp, berekeningen, de wiskunde: alles klopt tot vier cijfers achter de komma. Het eindcijfer dat hij voor zijn werkstuk kreeg, deugde ook: een 10.

Maar papier is één ding, een echt planetarium is toch heel iets anders. Twee jaar geleden begon hij in de schuur te zagen, vijlen en timmeren. Ook mocht hij gebruikmaken van een halve eeuw oude machines van een bevriende dorpsgenoot. Hij is inmiddels 88 tandwielen van messing en hout op maat, een slingerklok en een hoop berekeningen verder. De kunst keek hij af van zijn grote voorbeeld in Franeker. Hij kreeg van het museum een exclusief kijkje achter de schermen.

Lees meer/foto's

Bron: Leeuwarder Courant