04.04.2019 Cultureel erfgoedproject 'Over de grens'

De Peuterkorf, cbs De Rank en Ubbo Emmius in Onstwedde nemen deze week deel aan tal van workshops en andere activiteiten in het kader van het culturele erfgoedproject 'Over de grens'. De presentatie is vrijdag van 13.15 tot 15.00 uur in MFA De Bast.

Het bijzondere van dit project is dat leerlingen van de basisschool en het voortgezet onderwijs samenwerken in deze workshops.

In totaal worden er dertig workshops gegeven, onder andere over regionale lekkernijen als Poffert en Arretjescake, de strokartonfabrieken in Oost-Groningen en de wijze waarop monniken schrijven. Vandaag stond er een stamboomprogramma naar namen van verre voorouders tot in de 18e eeuw, fotograferen van een herinnering of gebeurtenis uit het verleden en een historische wandeling door het dorp op de rol.

Tijdens die wandeling werd onder andere verteld over in Onstwedde woonachtige Joodse gezinnen, die in Tweede Wereldoorloog zijn vermoord, werd de gemeentelijke begraafplaats aan de Dorpsstraat verteld over twee bij Smeerling omgekomen Engelse piloten, en werd een bezoek gebracht aan de restanten van een molen, waar Klaas Meijer de geschiedenis hiervan uit de doeken deed. Bij zijn verhaal over het wel en wee van de molen, had de voormalige docent beschutting gezocht voor de regen.

Dat de lessen niet voor niets zijn werd snel duidelijk. "Waar staan we hier?", stak Meijer enthousiast van wal. "Onder een afdakje", antwoordde een leerling.

Bron/foto: Kanaalstreek