09.11.2018 CBS De Rank en De Ploeg

Het is dit jaar 100 jaar geleden dat een groep eigenwijze en vernieuwende kunstenaars uit Groningen kunstkring De Ploeg hebben opgericht. Geliefd bij vele Groningers waren zij de eerste kunstenaars die de Provincie introkken om het grootse en weidse ‘Grunneger laand’ in modernistische schilderijen te vereeuwigen, en hoe!

Op donderdag 8 november, was in de openbare bibliotheek van Onstwedde de opening van een tentoonstelling van schilderijen, gemaakt door leerlingen van CBS de Rank. Deze schilderijen zijn gemaakt door leerlingen uit de bovenbouw (groep 5 t/m 8) binnen het voor het  Ploegjubileum ontwikkelde educatieproject ‘Dit is mien Laand’. De tentoonstelling zal enkele weken blijven hangen.

Tijdens het project kregen de kinderen les over het culturele erfgoed van Groningen, over de werkwijze, stijl, compositie en kleursetting van de schilders van de Ploeg. Daarna gingen de kinderen zelf aan de slag. Eerst experimenteren met het mengen van primaire kleuren om te komen tot de karakteristieke complementaire kleuren van de Ploeg. Toen was de tijd rijp om buiten in het veld een echt schilderij te maken. De resultaten mogen er zijn.

Met u nieuwsgierig, ga zelf genieten in de bibliotheek van Onstwedde.

Website Dit is mien Laand

Foto's: Wilma Buist