17.12.2021 Buurkracht maakt balans zonnedaken op

Groningen 16 zonnedaken rijker en 15 asbestdaken armer.

Stichting Buurkracht heeft dit jaar samen met zestien Groningse dakeigenaren en energiecoöperaties voorbereidingen getroffen om collectieve zonnedaken te realiseren.  Aankomend jaar worden de daken voorzien van in totaal 3.500 zonnepanelen. Deze zonnedaken wekken voldoende op om ruim 300 huishoudens van elektriciteit te kunnen voorzien. Bij vijftien van deze daken wordt, met ondersteuning van de Provincie, meteen het aanwezige asbest verwijderd.

De zestien toekomstige zonnedaken zijn te vinden in zes Groningse gemeenten. De gemeente Het Hogeland spant met 7 daken de kroon. Andere daken zijn te vinden in Westerwolde, Stadskanaal, Eemsdelta, Midden Groningen en Pekela.

Van vijftien daken wordt 14.000m2 asbest verwijderd, zodat de omgeving niet alleen duurzamer maar ook gezonder en veiliger wordt. Daarnaast ontvangt elke dakeigenaar jaarlijks een financiële vergoeding, kunnen bewoners uit de betreffende gemeenten tegen gunstige rendementen meeinvesteren en realiseren energiecoöperaties met de energieopbrengtsen ook andere duurzame projecten in de omgeving.

Gezocht: daken met potentie
Naast het realiseren van de zestien daken, is Buurkracht inmiddels ook bezig met het inventariseren en beoordelen van mogelijke nieuwe zonnedaken. Eigenaren van daken met een omvang van minimaal 500 m2, al dan niet met asbest, en die ook een zonnedak overwegen, kunnen zich melden via e-mail en de website. De provincie Groningen moedigt het asbestvrij maken van de grotere daken aan en biedt daarom ondersteuning bij de collectieve zonnedaktrajecten van Stichting Buurkracht.

Webinar
Stichting Buurkracht organiseert in 2022 diverse webinars voor dakeigenaren die interesse hebben in een zonnedak. De data worden binnenkort bekend gemaakt en zijn ook terug te vinden op de website van Stichting Buurkracht.

Over Stichting Buurkracht/ECoop
ECoop, onderdeel van Stichting Buurkracht, ondersteunt sinds de oprichting begin 2016 lokale burgerinitiatieven bij het realiseren van gezamenlijke zonnedaken. Het fungeert daarbij als spil tussen bewoners, overheden, energiecoöperaties (Stuw) en dak- en soms ook landeigenaren. Stichting Buurkracht helpt buren in heel Nederland om hun buurkracht te ontdekken en te vergroten. Door mensen bij elkaar te brengen en ze te ondersteunen met tips, trucs en tools. Meer dan 500 buurten hebben inmiddels hun buurkracht ingezet. Steeds vaker betrekken gemeenten en overheden Buurkracht bij burgerparticipatietrajecten.

E-mail

Website Stichting Buurkracht/zonnedak