10.05.2022 Bewonder kunst in Onstwedde

Leer alles over Eise Eisinga, bewonder kunst in Onstwedde, kom luisteren naar jazzfusion, bezoek een optreden van The Amazing Stroopwafels of ga naar het theater voor een avondje comedy met Richard Groenendijk.

Het grootste planetarium ter wereld
Aan het einde van de 18e eeuw bouwde amateurastronoom Eise Eisinga het grootste planetarium dat de wereld ooit gezien had. Dit deed hij gewoon in zijn eigen woonhuis in Franeker. Het maakte hem wereldberoemd. Maar wat weten we eigenlijk van Eisinga? Waarom bouwde hij dit planetarium? Historicus Arjen Dijkstra bespreekt het leven en werk van Eise Eisinga in een liveplanetariumshow in DOT. Het kostte Eisinga zeven jaar om het planetarium te ontwerpen en te bouwen. Zodra het af was, verspreidde het nieuws van dit Planetarium zich razendsnel en verwelkomde hij bezoekers van over de hele wereld om meer uit te leggen over ons zonnestelsel.

Ook vandaag de dag wordt het planetarium nog steeds goed bezocht en is het opgenomen in de Canon van Nederland. Het planetarium is bovendien voorgedragen voor de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dijkstra werkte de afgelopen acht jaar aan een biografie van Eisinga, genaamd De Hemelbouwer . Via tientallen, voorheen onbekende, bronnen construeert hij een verrassend beeld van Eisinga en plaatst hem in de context van grote economische, politieke en wetenschappelijke veranderingen. De geschiedenis van Eisinga en het Planetarium zijn overduidelijk verweven met het ontstaan van het moderne Nederland.

Proposities van kunst door Arjen Boerstra
De overzichtstentoonstelling Proposities vindt sinds begin deze maand plaats in Onstwedde en loopt nog tot en met 10 juli. In de expositie laat Arjen Boerstra zijn werken zien. Boerstra is een multimediaal kunstenaar met een manier van werken die de kijker soms op het verkeerde been zet of die hen laat glimlachen.
Met zijn fascinatie voor bouwen en het directe avontuur laat hij dit de kijker meebeleven, meestal in een landschappelijke zetting. In de ruimte van Artphy is een weerslag te zien van tien jaar werken aan projecten, voorwerpen die een rol speelden en foto’s en films die zijn ontstaan. Een overzichtsboek, ook onder de noemer Proposities, wordt gelijk met de expositie uitgebracht.

Onstwedde - Artphy, ruimte voor (levens)kunst, vrijdag t/m zondag 13.00 - 17.00 uur, gratis.

Bron: Dagblad van het Noorden/Lees meer