05.02.2020 Bevrijding wordt gepast gevierd

De vlag van 75 jaar geleden wappert bij de Semsstraatkerk. Op 12 en 13 april 1945 zijn Stadskanaal en omliggende dorpen bevrijd. 75 jaar bevrijding wordt op gepaste wijze gevierd met uiteenlopende activiteiten.

In het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal is vanmorgen een bijeenkomst gehouden, waar vertegenwoordigers van de pers zijn bijgepraat over de plannen die zijn bedacht.

Stadskanaal-Noord
Stichting Vrienden van de Semsstraatkerk in Stadskanaal-Noord houdt in de maand april een expositie met schilderijen, teksten en objecten uit de Tweede Wereldoorlog. Op 12 april vindt een herdenkingsdienst plaats en een week later klinkt muziek uit de oorlogsjaren. Ook wordt geprobeerd om verhalen van bewoners die de oorlog hebben meegemaakt op papier te krijgen.

Zeker is dat de vlag wordt gehesen, die 75 jaar geleden na de bevrijding bij het godshuis in Noord heeft gewapperd.

Onstwedde
In Onstwedde is van 13 tot en met 17 april van alles te doen. Het spits wordt afgebeten met een zogeheten 'herbelevingsdag'. Het dorp gaat terug in de tijd. Het bevrijdingsvuur wordt ontstoken en inwoners van jong tot oud kunnen deelnemen aan zo'n 20 oud-Hollandse spelletjes. Verder kunnen gerechten uit de oorlog worden geproefd en het is de bedoeling dat inwoners kleren uit de periode 1940-1945 gaan dragen.

Een projectkoor is bezig om oude liederen in te studeren, inclusief het Pools volkslied en in de Brinkhof is een expositie te bekijken met voorwerpen als helmen, gasmaskers, persoonsbewijzen, fietsplaatjes en nog veel meer. Leerlingen van de basisscholen gaan een kijkdoos van vier bij vier bij vier meter inrichten.

Het affiche vermeldt verder een lezing, een herdenkingsdienst met de liturgie van 14 april 1945 en een historische wandeltocht met aandacht voor onder meer de oorlogsslachtoffers uit Onstwedde en de families die evacuées hebben opgevangen. Ook wordt een bevrijdingsbulletin uitgegeven. Het programma wordt op 17 april afgesloten met een spetterende lasershow.

Monument onthuld
In Stadskanaal wordt op donderdagmiddag 30 april een bijzonder monument onthuld. Lammie, de nu 92 jarige dochter van Willem en Hindertje Drenth, gaat deze handeling samen met de commissaris van de koning René Paas verrichten.

Dit kunstwerk is ter ere en nagedachtenis aan haar familie. Zij hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdak geboden aan zestien onderduikers, waarvan dertien van Joodse afkomst. Allen hebben de oorlog wonderwel overleefd. Het kunstwerk krijgt een plek aan de Barkelazathe nabij de plek waar het huis, beter bekend als het Knoalster Achterhuus destijds gelegen aan de Kromme Wijk, heeft gestaan.

Het kunstwerk is ontworpen door de kunstenaars Bernard Winkel en Leo Kaldenbach uit Ter Apel. Vijf in de regio gevestigde bedrijven hebben meegewerkt aan de realisatie, zijnde Ingenieursbureau Ritsma, Avitec, J.C.Krans Aannemingswerken, Schutte Metaal en Sealteq.

Het stichtingsbestuur, bestaande uit Helen Kämink, Wim Lahpor, Foppe Wesseling en Jaap Duit is zeer ingenomen met deze medewerking. Recent zijn de stichting extra middelen toegezegd om met behulp van eigentijdse media niet alleen het verhaal van het Achterhuis van Stadskanaal te vertellen maar ook uitleg te geven over het achterliggende idee van het kunstwerk alsmede de oorlogsgeschiedenis van de regio vast te leggen. Voor het onderwijs wil de stichting lesbrieven laten ontwikkelen.

Bron/foto: Ter Apeler Courant

Lees alles over 75 jaar bevrijdingsfeest